بلاک چین چیست و این فناوری پیشرفته چگونه کار میکند؟
بلاک چین چیست و این فناوری پیشرفته چگونه کار میکند؟ آیا بلاک چین امن است؟ احتمالاً بارها نام بلاک چین (Blockchain) را شنیدهاید و سؤالاتی از چگونگی کار آن برای شما پیشآمده است. آیا بلاک چین تنها در کریپتوکارنسی کاربرد دارد؟ دادهها به چه نحوی ذخیره و نگهداری میشوند؟ در این مقاله قصد داریم تاریخچه مختصری از این شبکه پیشرفته را به خدمت ما برسانیم.
بلاک چین (Blockchain) چیست؟
بلاک چین به معنای لغوی «زنجیره بلوک» نامیده میشود. بلاک چین شبکهای هوشمند است که از طریق آن میتوان کارهای زیادی انجام داد. تصور کنید برای انتقال مقداری پول باید چه مراحلی را طی کنید؟ برای انجام یک تراکنش مالی از واسطهای ای به نام ” بانک ” استفاده میکنیم که بلاک چین عملکردی خلاف بانک دارد.
بانکها در سرتاسر جهان وجود دارند و مکان مشخصی را برای خود اشغال کردهاند در صورتی که بلاک چین این شخص ثالث (بانک) را از این زنجیره حذف کرده است تا فروشنده و خریدار بدون هیچ و واسطهای به شکل مستقیم با یکدیگر معامله کنند. به این شیوه از تراکنشها “همتا به همتا” گفته میشود.
این شیوه در ارسال و دریافت رمزارزهای دیجیتال که مبتنی بر بلاک چین است نظر افراد زیادی را به خود جلب کرده است و طرفداران زیادی دارد. بلاک چین از “رمزنگاری” برای ایجاد امنیت در تبادلات ارزی استفاده کرده است بهگونهای که شما قادر به خرید و فروش ارزهای دیجیتال هستید.
همانطور که گفتیم بانکها و ارگانهای مالی موقعیت مشخصی دارند که به آنها “شبکه متمرکز” میگویند. در این میان مرکز اطلاعاتی که بلاک چینها در آن قرار دارند، “غیرمتمرکز” هستند و در سرتاسر جهان پخش شدهاند. به محلی که بلاک چینها در آن ذخیره و نگهداری میشوند «دفتر کل توزیع شده» میگویند که این دفتر کل برای تمامی کاربران شبکه به همراه جزئیات در دسترس قرار دارد.
شبکه بلاک چین تراکنشهای انجام شده را با رایانههایی راستی آزمایی میکند و معامله انجام شده بین دو طرف را تأیید میکند و در نهایت آن تراکنش را به شبکه بلاک چین اضافه میکند.
بلاک چین (Blockchain) چگونه کار میکند؟
طبق مطالب قبلی بعد از تأیید و بررسی بلوک تراکنش به فناوری بلاک چین (Blockchain) افزوده میشود. در ادامه مراحلی که در انجام یک تراکنش صورت میگیرد را برای شما جمعآوری کردهایم.
مرحله اول (معامله)
در مرحله اول باید تراکنشی صورت بگیرد. فرض کنید من 1 اتریوم به والت شما واریز میکنم و بعد از مدتی مقدار 1 اتریوم به حساب شما واریز میشود. این تراکنش با موفقیت انجام شده است زیرا بدون هیچ مشکلی معامله صورتگرفته و پایان یافته است.
مرحله دوم (تأیید تراکنش)
بعد از انجام تراکنش، نوبت به تأیید آن میرسد. رایانهها این عملکرد را تسریع میبخشند و آن را تأیید میکنند. هزاران کامپیوتر وجود دارند که تراکنشها را در تمام ساعات شبانهروز مورد بررسی قرار میدهند. طبق نتایج بهدستآمده شبکه بلاک چین بیت کوین (BTC) قریب به 5 میلیون کامپیوتر برای رصد تراکنشها در سرتاسر جهان دارد. این فرایند تأیید مانند سایر مؤسسات انجام میگیرد.
فرض کنید قصد فروش یکی از لوازم منزلتان را دارید، درنتیجه برای فروش آن در سایت دیوار اقدام میکنید. بعد از ثبت آگهی، باید توسط مسئولین سایت دیوار تأیید شود که همانند رایانههای شبکه بلاک چین عمل میکنند.
مرحله سوم (ذخیره تراکنش)
درنهایت تراکنش تأیید شده باید در بلوکی ذخیره شود. از جمله مواردی که در بلوک ذخیره میشوند عبارتاند از مبلغ معامله، امضای دیجیتالی شرکت پذیرنده به همراه امضای دیجیتالی شما هستند که در یک بلوک ذخیره و نگهداری میشود. در نظر داشته باشید که این بلوک به میلیونها بلوک دیگر میپیوندد که این شبکه بلوکها از امنیت بالایی برخوردار هستند.
مرحله چهارم (هش)
در هر بلاک چین رمزی به نام هش وجود دارد که امنیت بلاک چین را فراهم میکنند. هش مجموعهای از کاراکترهایی است که با یک تابع ریاضی خاص به دست میآید و توسعه دهندگان آن رمزارز، هش را مشخص میکنند.
امکان تغییر در هش بلاک وجود ندارد زیرا هر بلوک هش مشخصی دارد که مربوط به بلوک قبلی است و به همین ترتیب تمامی بلوکها از این قانون پیروی میکنند. ایجاد اختلال در یک بلوک، عملکرد تمام شبکه را مختل میکند اما بسیار کار مشکلی است که در ادامه در مورد امنیت بلاک چین، توضیح دادهایم.
بعد از اینکه هش به بلوک موردنظر اضافه شد، برای تمامی کاربران قابلمشاهده است و اطلاعاتی شامل مکان، زمان و فردی که آن بلوک را به بلاک چین اضافه کرده است، وجود دارد که در دسترس عموم قرار دارد.
بلاک چین چه کاربردی دارد؟
یکی از مهمترین و موفقترین پروژههای بلاک چین به کمک بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز صورت گرفت. نتیجه میگیریم علاوه بر ارزهای دیجیتال میتوان از شبکه بلاک چین در سایر عملیاتهای دیجیتالی استفاده کرد. در ادامه به تعدادی از این موارد اشاره میکنیم.
انتخابات الکترونیکی
اجرای انتخابات الکترونیکی وابسته به بلاک چین احتمال تقلب را به حداقل ممکن میرساند که میتواند یکی از کاربردهای مهم این شبکه پیچیده باشد.
تبدیل سرمایه به توکن
امکان تبدیل سرمایهها به توکن های دیجیتالی با این شبکه امکانپذیر است و میتوان سرمایهای را به یک دارایی دیجیتال با قابلیت انتقال تبدیل کرد. برای مثال زمین کشاورزی در کشوری غیر از ایران وجود دارد که صاحب زمین، آن را به فروش میگذارد و افراد زیادی از سرتاسر جهان میتوانند روی آن سرمایهگذاری کنند البته با ارزهای دیجیتال این امر امکانپذیر است.
حمل و نقل
شرکتهای تولیدکننده مواد غذایی، خوراکی و… میتوانند با استفاده از این شبکه تمام اطلاعات خود را اعم از زمان دریافت محصول، اطلاعات محصول، مراحل دریافت سفارش و… قرار دهند و پس از دریافت محصول توسط مشتری، اطلاعات بهصورت آنی در شبکه بلاک چین ثبت و ذخیره میشود و این کار سبب جلب اعتماد مشتری از محصول خریداری شده میشود.
مزایا و معایب بلاک چین
مزایای بلاک چین (Blockchain)
1- با توجه به غیرمتمرکز بودن بلاک چین، دستکاری و ایجاد اختلال بسیار دشوار است.
2- معاملات انجام شده با امنیت بالایی انجام شده و خصوصی و هستند.
3- به اشتراک گذاشتن اطلاعات عمومی که در مطالب قبل اشاره کردیم، شفافیت این شبکه را نشان میدهد.
4- با حذف واسطها هزینههای زیادی را کاهش داده است.
5- با استفاده از رایانهها دقت و درستی فرایند تأیید را قوت بخشیده است.
معایب پلتفرم بلاک چین
1- امکان هک شدن آن وجود دارد.
2- تعداد کم تراکنشهای انجام شده در هر ثانیه
3- هزینههای نسبتاً بیشتر در برابر ماینینگ بیت کوین
4- در برخی موارد از این شبکه استفاده غیرقانونی شده است.
آیا بلاک چین امن است؟
فناوری بلاک چین در رابطه با امنیت و اعتماد کاربران چند روش را اجرایی کرده است. بلاک چین بهگونهای برنامهریزی کرده است که بلوکها به شکل خطی در کنار همدیگر قرار بگیرند و بر مبنای تاریخ تراکنش تأیید شده در محل موردنظر خود قرار میگیرند.
در واقع هر تراکنش جدید برابر با یک بلوک جدید است که به آخر زنجیره بلوکها اضافه میشود. همانطور که در نحوه عملکرد بلاک چین توضیح دادیم، هر بلوک جدید کد هش بلوک قبلی را در خود جایداده است که بازگرداندن و ایجاد تغییر در آن بسیار دشوار میباشد.
بلاک چین شبکه گسترده و بسیار پیشرفتهای است که در آینده نهچندان دور علاوه بر مواردی که ذکر کردیم، در شغلها و مؤسسات و ارگانهای زیادی به کار گرفته میشود. البته نباید فراموش کرد که این پلتفرم در رمز پایههای دیجیتال غوغا کرده است که پرچمدار آن بیت کوین است. در این مقاله از مزایا و معایب بلاک چین و نحوه عملکرد آن صحبت کردیم که امیدوارم به نتایج خیلی خوبی رسیده باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.