شاخص نزدک (Nasdaq) چیست؟
شاخص نَزدَک (Nasdaq) یکی از قدیمی ترین و بزرگ ترین شاخص ها در بازار سهام ایالات متحده است. این شاخص در 8 فوریه 1971 توسط انجمن ملی فروشندگان بورس اوراق بهادار (NASD) ایجاد شد. نزدک، مخفف “National Association of Securities Dealers Automated”، اولین بورس الکترونیکی در ایالات متحده است که سرمایه گذاران می توانند سهام شرکت را بدون مراجعه به تالارهای بورس خریداری کنند.
شاخص نزدک (Nasdaq) چیست؟
شاخص نزدک معیاری برای اندازه گیری تعداد واحدهای سهام موجود در این بازار است. به عبارت دیگر می توان گفت که شاخص نزدک میانگین وزنی است که عملکرد شرکت های حاضر در این بازار را نشان می دهد. این شاخص به عنوان بزرگترین شاخص بازار الکترونیک در جهان نیز شناخته می شود. ما در بایننس فارسی در مورد شاخص داوجونز نیز اطلاعات بسیار خوبی را برای علاقه مندان به این حوزه مطرح کرده ایم که می توانید مطلب مربوط به آن را در مقاله شاخص داوجونز (DJIA) مطالعه کنید.
شاخص نزدک شامل بیش از 3200 شرکت از جمله ارتباطات، مخابرات، حمل و نقل، خدمات مالی و غیره است. برخلاف بازار وال استریت و بورس نیویورک، بازار نزدک کاملا الکترونیکی است.
رتبه بندی بورس نزدک
نزدک دارای سه سطح مختلف از سرمایه گذاری است که گروه ها و سرمایه گذاران مختلف با توجه به مقیاس در این سه سطح فعالیت می کنند.
1. بازارهای سرمایه
این سطح پایین ترین سطح در بورس نزدک است که شرکت های کوچک می توانند سهام خود را در این سطح به معامله گران عرضه کنند. یکی از ویژگی های مهم این سطح از بازار، سخت گیری بسیار کمتر نسبت به سطح بالاتر نزدک است.
2. بازار جهانی
در این سطح، شرکت های متوسطی شامل بیش از 1400 هلدینگ مختلف در بازار جهانی حضور دارند. معاملات نزدک در سطح بازار جهانی به دلیل شرایط و ضوابط خاصی که بر این بخش حاکم است، اغلب توسط معامله گران نادیده گرفته می شود.
3. بازار منتخب جهانی
این بخش بالاترین سطح در بازار نزدک محسوب می شود. در این سطح، شرکت های بین المللی غیرمالی وجود دارند که شاید برخی از آنها در ایالات متحده مستقر نشده باشند. این شرکت های سهامی هر ماه اکتبر توسط نزدک بررسی، تایید و انتخاب می شوند تا پس از دستیابی به نقاط عطف خاص در این سطح قرار گیرند.
صنایع در شاخص نزدک
وزن صنایع در این شاخص متغیر است. اما وزن شرکت های مرتبط با صنعت فناوری در آن غالب است. وزن دهی صنایع مختلف در این شاخص در حال حاضر به شرح زیر است:
- تکنولوژی: 39.48 درصد
- خدمات مصرفی: 43.19 درصد
- سلامت: 21.10 درصد
- امور مالی: 21.7 درصد
- صنعت: 85.6 درصد
- محصولات مصرفی: 51.5 درصد
- ابزار: 81 درصد
- ارتباطات: 72 درصد
- نفت و گاز: 55 درصد
- مواد پایه: 32 درصد
تاریخچه بورس نزدک
قبل از سال 1987، بیشتر معاملات در بازار سهام ایالات متحده از طریق تلفن انجام می شد. اما پس از حادثه دوشنبه سیاه که در تاریخ اکتبر 1987بود، معامله گران به تلفن های خود پاسخ ندادند و به همین دلیل سیستم معاملات در بازار تغییر کرد و الکترونیکی شد. به این ترتیب نزدک برای تسهیل معاملات، یک سیستم کامپیوتری ایجاد کرد که آخرین قیمت خرید و فروش در بازار را برای معامله گران و دلالان آماده می کرد. جالب اینجاست که بورس نزدک فاقد بستر فیزیکی است که خریداران و فروشندگان را گرد هم آورد و تمامی معاملات در این بازار به صورت الکترونیکی انجام می شود.
این اولین نمونه بازار سهام در دنیا بود که کاملا الکترونیکی بود. بازاری متشکل از شبکه های کامپیوتری. امروزه نزدک دومین بورس بزرگ جهان پس از بورس نیویورک است.
نتیجه گیری
بازار نزدک در سال 1971 با هدف ایجاد بورس اوراق بهادار کاملاً الکترونیکی راه اندازی شد که سهام شرکت های فناوری را عرضه می کرد. اکثر شرکت هایی که سهم خود را در این بازار به خود اختصاص داده اند، شرکت های تکنولوژی و فناوری هستند، از جمله غول های دنیای کامپیوتر و مجازی مانند اپل، گوگل، آمازون و برندهای مشابه. شاخص ترکیبی نزدک یک شاخص کلی است که بر اساس اندازه بازار، کارایی و عملکرد شرکتها است. این شاخص میانگین ارزش بازار و قیمت سهام هر یک از 3000 شرکت فهرست شده در نزدک را ردیابی و میانگین می کند.
هیچ یک از شاخص های نزدک قابل خرید و فروش یا سرمایه گذاری مستقیم نیستند. با این حال، محصولات مالی ویژه توسط شرکتها و بنیادهای شخص ثالث طراحی میشوند که هدف آنها ردیابی عملکرد این دادهها است، که با کمک آنها سرمایهگذاران میتوانند درآمدی مشابه آن شاخصها کسب کنند. این شاخص ها عملکرد شرکت های بزرگ فناوری ایالات متحده را در بازارهای مالی نشان می دهد. در مورد شاخص فاندامنتال (FCAS) چه اطلاعاتی دارید؟؟حتماً مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.