قرارداد هوشمند چیست؟
قرارداد هوشمند چیست؟ کاربرد قراردادهای هوشمند چیست؟ اگر قرارداد هوشمند را بهخوبی نمیشناسید پس حتماً این مقاله را مطالعه کنید زیرا از مزایا و معایب قراردادهای هوشمند و هدف آنها در دنیای کریپتوکارنسی صحبت میکنیم که دقیقاً چه وظیفهای دارند؟ شاید شنیده باشد که از طریق آن میتوان کلاهبرداری کرد؛ اما در این مقاله امنیت قرارداد هوشمند را برسی میکنیم تا به نتیجهای مطلوب برسیم.
قرارداد هوشمند چیست؟
ابتدا باید بدانیم قرارداد هوشمند چیست. در واقع قرارداد هوشمند کدی است که توسط برنامهنویسان خبره نوشته شده و روی شبکه بلاک چین قرار داده میشود. سیستم قراردادهای هوشمند اتریوم یک نمونه از این نوع قراردادها است.
کدی که در بلاک چین قرار داده میشود حاوی دستوراتی است که باتوجه به وقایع خاصی واکنش نشان داده و طبق اصولی عمل میکند که برنامهنویس آن را نوشته است. این فناوریها انقلابی بزرگ برپا کردهاند تا نیازی نباشد به شخص و ارگان دیگری مانند بانکها و مؤسسات مالی اعتماد کنیم.
البته این نکته را به یاد داشته باشید که قراردادهای هوشمند از بانکها و مؤسسات استفاده میکنند اما درهرصورت تغییر زیادی در روند بانکداری ایجاد کردهاند.
قراردادهای هوشمند چگونه کار میکنند؟
میتوان گفت که قراردادهای هوشمند همانند یک ربات عمل میکنند. رباتی که توسط کدها برنامهنویسی شده است. به عنوان مثال شاید قصد دیدن فیلمی را داشته باشید که باید مبلغی را واریز کنید تا لینک دانلود آن در دسترس شما قرار بگیرد.
این کد که در سایت موردنظر استفاده شده است، همانند کدهای قرارداد هوشمند میباشد که در ازای انجام کاری عکسالعملی نشان دهد. مثالی با کریپتوکارنسیها میزنیم تا مفهوم به شکل کامل ادا شود. فرض کنید قصد خرید ملکی را دارید. به مقدار مشخص شده ارز دیجیتال واریز میکنید و در ازای آن حق مالکیت خانه به همراه برخی مجوزهای موردنیاز در حساب شما ذخیرهسازی میشود و در آخر اطلاعات مربوطه در بلاک چین قرار داده میشوند.
در مرحله بعدی قرارداد شما بهصورت خودکار، چندین بار بین نودهای بلاک چین توزیع شده و همه آنها یک نسخه کپی از آن را در اختیار دارند. بعد از اجرای قرارداد به اشتراک گذاشته شده، باتوجه به شرایط مشخص شده، قرارداد هوشمند انجام میشود. این سیستم بهصورت خودکار اجرای تعهدات را بررسی میکند. برای مطالعه بیشتر قراردادهای هوشمند اتریوم را دنبال کنید. اما با مشکلی مواجه خواهید شد. اینکه چطور آنها را بخوانید!! برای رفع این مشکل به سراغ مقاله چگونه قرارداد هوشمند را بخوانیم و آن را متوجه شویم؟ بروید.
کاربردهای قراردادهای هوشمند چیست؟
قرارداد هوشمند در آیندهای نهچندان دور به همه چیز تبدیل خواهد شد. هزاران شغل به آن متصل شده و از آن بهره میبرند. در هر حوزهای که بتوان نیاز اعتماد کردن را از بین برد، یعنی دیگر لازم نباشد به کسی برای انجام کاری اعتماد کنیم، در آن کار محبوبیت ایجاد میشود و با استقبال زیادی مواجه میشود.
در ادامه به تعدادی از مشاغل که سیستم قرارداد هوشمند در آنها اجرایی شده است اشاره میکنیم:
بیمه
بیمهها معمولاً از افراد برای پاسخ به اربابرجوع استفاده میکنند که بهخودیخود انرژی زیادی مصرف میشود. با استفاده از قرارداد هوشمند میتوان واسطهها را از میان برداشت و این سیستم هوشمند را جایگزین افراد کرد.
به عنوان مثال میتوان خسارت را بهصورت خودکار پرداخت کرد، تمدید و دریافت بیمه بهواسطه این پلتفرم قابلاستفاده است که امروزه به شکل کاربردی در نمایندگیهای بیمه اجرا میشود.
مدیریت
سیستمها اداری نیز میتوانند از قراردادهای هوشمند استفاده کنند زیرا عملکرد آنها به شکل ثابت پیش میرود و تغییرات اساسی به وفور در این نوع سیستم کاری انجام نمیشود؛ به همین دلیل قراردادهای هوشمند میتوانند بهعنوان حسابدار، انجاموظیفه کنند و حقوق کارمندان را طبق برنامهنویسی انجام شده واریز کنند و… که از این نظر لازم به اعتماد به شخص دیگری نیست.
انتخابات
امکان دستکاری و تقلب در انتخابات وجود ندارد زیرا طبق اصولی که قرارداد هوشمند از آن استفاده میکند، بعد از انجام مسئولیت موردنظر، یک نسخه به تمام نودها داده شده و همگی یک کپی از تراکنش و یا رأیگیری انجام شده دارند و نمیتوان ادعایی بنا به تخلف در این امر کرد.
مالکیت
در ایران سختگیری قانون کپیرایت به میزان خارج کشور نیست و برای دانلود یک موزیک مشکلی سر راه شما قرار ندارد. یک فایل مانند موزیک، فیلم، تصویر و… بعد از منتشر شدن در فضای اینترنت، ممکن است قانون کپیرایت را نقض کنند و این موضوع به زیان مالک آن اثر میباشد.
با استفاده از قراردادهای هوشمند میتوان برای بهرهبردن از یک محتوا یا فایل، توکنی پرداخت کرد و یا با شرایط خاصی امکان استفاده از آن وجود داشته باشد.
برای ایجاد یک قرارداد هوشمند به چه عواملی احتیاج داریم؟
برای ایجاد یک قرارداد هوشمند نیاز به عوامل مختلفی است که باید هزینه زیادی خرج کنید و در صورتی که قرارداد شما بهخوبی کار کند چندبرابر هزینه خرج شده سود میکنید. در ادامه مقاله قصد داریم موارد موردنیاز ساخت قرارداد هوشمند را بیان کنیم.
1- امضای دیجیتال
توافقنامهای که بین همه شرکتکنندگان قرار میگیرد، به کمک امضای دیجیتال آنها که همان کلیدهای خصوصی هستند، آغاز میشود. پس اولین مورد امضای دیجیتال است.
2- موضوع قرارداد
باتوجه به حیطه کاری موردنظر، قرارداد هوشمند باید به محصولات و خدماتی که مورداستفاده قرار میگیرد، دسترسی داشته باشد به این دلیل که بتواند بهصورت خودکار کالا یا خدمت را قفل کند و یا قادر به بازکردن آنها باشد.
3- شرایط قرارداد
قرارداد هوشمند بهصورت یک دستورالعملی دقیق کار میکند که همه شرکتکنندگان باید شرایط موردنظر را امضا کنند و موافقت خود را بیان کنند.
4- پلتفرم غیرمتمرکز
شما به بلاک چین نیز احتیاج دارید زیرا قرارداد هوشمند روی بلاک چین سوار میشود و بین نودهای آن توزیع خواهد شد؛ بنابراین بلاک چین زمینه و فضایی برای قرارگیری قرارداد هوشمند است.
مزایای و معایب قرارداد هوشمند
قرارداد هوشمند نیز مانند تمام شبکهها و فناوریهای مدرن دارای مزایا و معایبی است. همانطور که مزیتهایی مهم و ارزشمندی را به حضورتان رساندیم، در این بخش بهصورت ویژه این موارد را بررسی میکنیم.
مزایای قرارداد هوشمند
اولین مزیت قرارداد هوشمند این است که باعث آزادی عمل شما میشود بهطوریکه نیازی به واسطه ندارید و احتیاجی نیست به شخصی اعتماد کنید. دومین مزیت امنیت این فناوری است که به هیچ عنوان بدون مجوز شما امکان نابود کردن و تغییر در قرارداد هوشمند موردنظر وجود ندارد. همچنین قراردادهای هوشمند به شکل سراسری رمزنگاری شده هستند و بین تمام نودها ارتباطی پایا وجود دارد که امنیت آن را قوت میبخشد.
سومین مزیتی که قراردادهای هوشمند برای کاربران خود دارند، اعتماد است. بهصورت مکرر در مقاله به این موضوع اشاره کردیم که هماکنون آن را تکرار میکنیم. این مزیت به شما این امکان را میدهد غیر از سیستم به هیچکس نیازی نداشته باشید و این عملکرد برای افراد دیگر نیز برقرار است که به هیچ شخص حقیقی اعتماد نکنند.
مزیت دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، بحث استانداردسازی قرارداد هوشمند است. امروزه بهصورت گسترده از قرارداد هوشمند استفاده میشود که شما میتوانید یکی از این قراردادها را انتخاب و بر اساس نیازتان آن را تغییر دهید که به برنامهنویس خبرهای احتیاج دارید.
آخرین مزیتی که به آن اشاره میکنیم این است که قراردادهای هوشمند انجام عملیاتها را تسریع میبخشند و در زمان صرفهجویی میکنند که این مزیت همان خواسته کاربران است.
معایب قرارداد هوشمند
بهطورکلی معایب قراردادهای هوشمند به 3 موضوع ختم میشود که بهصورت جداگانه آنها را بررسی میکنیم.
عوامل انسانی:
همانطور که گفتیم قراردادهای هوشمند بهصورت کدی هستند که در بلاک چین قرار میگیرند که توسط انسان نوشته میشوند و طبیعی است اگر برنامهنویسی در کدهای خود اشتباهی مرتکب شود زیرا امکان خطا در انسان مانند ربات صفر نیست؛ بنابراین این موضوعی است که قراردادهای هوشمند را تحت تأثیر قرار میدهد چون امکان تغییر در کدهای ایجاد شده وجود ندارد؛ البته زمانی این اتفاق قابل تغییر نیست که قرارداد هوشمند در بلاک چین قرار بگیرد.
مبلغ نگارش:
برای ایجاد یک قرارداد هوشمند احتیاج دارید تا یک یا چند برنامهنویس را استخدام کنید که تعداد آنها بستگی به میزان سختی و حجم پروژه شما دارد. برنامهنویسان این حوزه نیز قطعاً مبالغ زیادی در ازای نوشتن کدهای مربوطه دریافت میکنند.
قوانین تصویب نشده
هماکنون کشوری در دنیا وجود ندارد که قانونی در مورد قراردادهای هوشمند وضع کرده باشند و آن را به تصویب رسانده باشند. با گذشت زمان این امر طبیعی است که بالاخره تصمیماتی برای قراردادهای هوشمند گرفته و اجرایی شود.
در آیندهای نهچندان دور قرارداد هوشمند تمام زندگی مردم را تحت تأثیر خود قرار میدهند بهطوریکه امروزه همه افراد از اینترنت استفاده میکنند، به همین شکل قراردادهای هوشمند نیز در زندگی روزمره ورود میکنند. قراردادهای هوشمند با توجه به عملکرد مخصوص خود میزان جرائم و سرقتهای اینترنتی را به شدت کاهش میدهند زیرا از امنیت بسیار بالایی برخوردار هستند.
در مقاله بعدی قصد داریم بهترین کیف پولهای اتریوم را در سال ۲۰۲۱ معرفی کنیم که مطالعه آن برای همه افراد ضروری است زیرا باتوجه به ارزش بالای اتریوم باید در نگهداری آن کوشا باشیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.