فارکس چیست؟ 2024
اگر قصد دارید که وارد بازارهای خرید و فروش ارزها شوید، باید با مفهوم فارکس آشنایی داشته باشید. فارکس یکی از مهمترین بسترهای خرید و فروش ارزهای مختلف است و این بازار این قابلیت را دارد که از آن برای تبدیل ارزها نیز استفاده کنید. بازار فارکس به عنوان نهادی بین المللی برای معاملات شناخته می شود اما متاسفانه در ایران، معاملات فارکس با ممنوعیت روبرو است و ریسک معامله در این بازار ارز وجود دارد و باید به این نکته توجه داشته باشید که کارگزاری آگاه ضمانتی در قبال این بازار ندارد. در ادامه این مطلب به بررسی موضوع فارکس و نحوه کارکرد و فعالیت های مرتبط با آن می پردازیم پس همراه ما باشید.
فارکس چیست؟
کلمه فارکس در لغت به معنای تبدیل ارزهای مختلف خارجی و مبادله آنهاست و این کلمه از مفهوم Foreign Exchange Market گرفته شده است. بسیاری از افرادی که به فکر کسب درآمد از بازار ارزها هستند، در بازار فارکس به معامله ارزها می پردازند. مهمترین ویژگی بازار فارکس، تبدیل ارزها به ارزی دیگر است که در این بازار گسترده موضوعات مختلفی مانند خرید و یا فروش اجناس مختلف، مخارج مربوط به سفر افراد، سرمایه گذاری های مختلف افراد حقیقی و حقوقی به همراه خدمات مختلف شرکت های کوچک و بزرگ بررسی شده و از آن برای انجام معاملات مختلف استفاده می شود.
اگر برای شما سوال پیش آمده که در فارکس چه چیزهایی را می توانید بخرید و یا بفروشید، باید بگوییم که در این بازار بسیاری از شرکت های بزرگ مانند بانک های بزرگ، شرکت های معروف مانند شرکت های مربوط به بیمه و شرکت های تجاری بین المللی، بسیاری از ارزهای معروف مانند دلار و یورو را می توانید معامله کنید و سودهای کلانی را به دست بیاورید. تمامی خرید و فروش ها در بازار فارکس با استفاده از بستر اینترنت است و فارکس به عنوان یک بازار Over the counter یا به اختصار OTC (بدون مرکز فیزیکی) شناخته می شود. باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که تمامی خرید و فروش ها در بازار فارکس بر اساس معاملات جفت ارزها است.
خرید و فروش در بازار فارکس
بانک های عامل در گذشته به عنوان تنها مجرای مهم برای دسترسی به امکان خرید و فروش ارزهای مختلف شناخته می شدند. قرار دادن مشتریان مهم به عنوان اولویت سرمایه گذاری توسط بانک ها در جهت کسب سود بیشتر باعث شد که بسیاری از شرکت های بزرگ نیز از این روش استفاده کنند. این روش امروزه با توسعه بستر اینترنت کاربرد ندارد و تمامی افراد می توانند در شرایطی مشابه به خرید و فروش ارزها با افراد و شرکت های مختلف بپردازند. در شرایط کنونی، واسطه ای مهم به عنوان کارگزاران وجود دارند که نقش آنها برقراری ارتباط بین معامله کنندگان و بستر فارکس است و این کارگزاری ها انتقال سفارش های خرید و فروش تریدر به بازار جهانی را با استفاده از نرم افزارهای اختصاصی فراهم می کنند. از ویژگی های اصلی نرم افزارهای کارگزاری ها می توان به نمایش قیمت لحظه ای ارزها و امکان ارتباط مشتریان با کارگزاری منسوب به خودشان برای انجام سفارشات اشاره کرد.
انواع جفت ارزها در بازار فارکس
برای خرید و فروش در بازار فارکس از مبنایی به نام جفت ارزها استفاده می شود. برای این که این موضوع برای شما قابل درک باشد برای شما مثالی را عنوان می کنیم. در جفت بازاری USD/JPY از میزان تبدیل نرخ دلار آمریکا به واحد پول کشور ژاپن یعنی ین ژاپن استفاده می شود. برای خرید و فروش در این بازار، دو ارز مختلف در برابر یکدیگر قرار می گیرند و معامله صورت می گیرد. جفت ارزها به سه دستی کلی جفت ارزهای اصلی، جفت ارزهای فرعی و جفت ارزهای غیر معمول تقسیم می شوند. در ادامه با این جفت ارزها بیشتر آشنا می شویم:
آشنایی با جفت ارزهای اصلی
جفت ارزهای اصلی، جفت ارزهایی هستند که حداقل یک طرف از معامله مربوط به دلار آمریکا باشد و یکی از این جفت ها، دلار آمریکا است. این جفت ارزها به عنوان یک عامل مهم در عملکرد افراد در بازار فارکس شناخته می شود. جفت ارزهای اصلی به این شرح هستند:
- EUR/USD: یورو – دلار آمریکا
- GBP/USD: پوند انگلیس – دلار آمریکا
- USD/CHF : دلار آمریکا – فرانک سوئیس
- USD/CAD : دلار آمریکا – دلار کانادا
- AUD/USD: دلار استرالیا – دلار آمریکا
- USD/JPY : دلار آمریکا – ین ژاپن
- NZD/USD: دلار نیوزلند – دلار آمریکا
آشنایی با جفت ارزهای فرعی
اگر در انجام معامله، یکی از جفت های ارزی، دلار آمریکا نباشد به آن جفت ارزهای فرعی گفته می شود. جفت ارزهای فرعی معمولا دیگر ارزهای مهم در معاملات یعنی ین ژاپن و یورو هستند. در ادامه با مهم ترین جفت ارزهای فرعی آشنا می شویم:
- EUR/GBP: یورو – پوند انگلستان
- EUR/JPY: یورو – ین ژاپن
- EUR/CHF: یورو – فرانک سوئیس
- EUR/AUD: یورو – دلار استرالیا
- EUR/CAD: یورو – دلار کانادا
- EUR/NZD: یورو – دلار نیوزلند
- AUD/CHF: دلار استرالیا – فرانک سوئیس
- AUD/NZD: دلار استرالیا – دلار نیوزلند
- AUD/JPY: دلار استرالیا – ین ژاپن
- AUD/CAD: دلار استرالیا – دلار کانادا
- GBP/AUD: پوند انگلستان – دلار استرالیا
- GBP/CAD: پوند انگلیس – دلار کانادا
- GBP/CHF: پوند انگلیس – فرانک سوئیس
- GBP/JPY: پوند انگلیس – ین ژاپن
- CAD/JPY: دلار کانادا – ین ژاپن
- NZD/JPY: دلار نیوزلند – ین ژاپن
- NZD/CAD: دلار نیوزلند – دلار کانادا
- NZD/CHF: دلار نیوزلند – فرانک سوئیس
- CHF/JPY: فرانک سوئیس – ین ژاپن
آشنایی با جفت ارزهای غیرمعمول
اگر یکی از جفت های ارزی مربوط به ارزهای اصلی بازار فارکس باشد و دیگر جفت آن مربوط به ارز کشورهای درحال توسعه مانند ترکیه و آفریقای جنوبی باشد، به آن جفت ارزهای غیرمعمول می گویند که سومین مورد از جفت ارزها را شامل می شود. استفاده از جفت ارزهای غیر معمول، کارمزد بیشتری در پی خواهد داشت و دلیل آن توزیع کمتر این دسته از جفت ارزها نسبت به دو گروه دیگر است. در ادامه با برخی از مهمترین جفت های ارزی غیرمعمول آشنا می شویم:
- AUD/MXN: دلار استرالیا – پزو مکزیک
- USD/HKD: دلار آمریکا – دلار هنگ کنگ
- NZD/SGD: دلار نیوزلند – دلار سنگاپور
- GBP/ZAR: پوند انگلیس – رند آفریقا جنوبی
- JPY/NOK: ین ژاپن – کرون نروژ
- EUR/TRY: یورو – لیر ترکیه
مطالعه بیشتر: لیست کامل جفت ارزها در پراپ تریدینگ
آشنایی با ویژگی های بازار فارکس
بازار فارکس، بستری مبتنی بر شبکه اینترنت است که در سال های اخیر توانسته است طرفداران زیادی را از سراسر جهان به خود اختصاص دهد. این بازار تجارت جهانی در تمامی روزهای هفته و به صورت 24 ساعته آماده ارائه خدمات به طرفداران خرید و فروش ارزها و معامله گران است. در ادامه این مطلب با ویژگی های جالب فارکس بیشتر آشنا خواهیم شد:
1. امکان فعالیت 24 ساعته در فارکس امکانپذیر است
برای استفاده از بازار فارکس محدودیت زمانی وجود ندارد و شما در تمامی روزهای هفته و در تمامی ساعات روز این امکان را دارید که در بستر این بازار جهانی به معامله بپردازید. گستردگی بازار فارکس و ساختار عظیم آن باعث شده تا امکان فعالیت در بسیاری از زمینه ها برای سرمایه گذاران فراهم شود. از ویژگی های مهمی که طرفداران فارکس همواره به آن اشاره می کنند، انعطاف زمانی این بازار است که باعث می شود سرمایه گذاران با استرس و نگرانی کمتری در زمان معامله روبرو شوند و راحتی استفاده از این بازار نیز از دیگر ویژگی های جذاب آن است. این نکته را باید در نظر داشته باشید که در زمان هایی که بازارهای مختلف به صورت همزمان فعالیت دارند، بهترین زمان برای معامله در طول شبانه روز خواهد بود.
2. برخورداری از ویژگی اعتبار اهرمی بالا یا High Leverage
اگر با بازار فارکس آشنایی ندارید، باید بدانید که این بازار مانند بازار بورس ایران عمل می کند. با استفاده از ویژگی اعتبار اهرمی بالا می توانید با پرداخت 1 تا 2 درصد از کل مبلغ معامله، این معامله را به نتیجه نهایی برسانید. علت استفاده از ویژگی اعتبار اهرمی بالا در بازار فارکس این است که میزان تغییر نرخ ارزها در طول روز بسیار پایین است و هیجانی برای معامله کنندگان ایجاد نمی شود و میزان سود و ضرر در معاملات بدون استفاده از این ویژگی بسیار اندک خواهد بود. بسیاری از افرادی که به تازگی وارد این بازار شده اند، فکر می کنند که با این ویژگی می توانند به سادگی به سودی هنگفت دست پیدا کنند اما افراد باتجربه می دانند که در هنگام استفاده از ویژگی اعتبار اهرمی بالا امکان از دست رفتن کل سرمایه نیز وجود دارد و باید تمامی احتمالات را سنجید. برای استفاده از بازار فارکس نیاز به دانش و آگاهی لازم درباره این بازار و بخش های مختلف آن دارید و نباید اینطور فکر کنید که می توانید به راحتی به سود زیادی برسید و باید قبل از استفاده از ویژگی های مختلف این بازار سودآور، اطلاعاتی را درباره آن به دست بیاورید.
3. استفاده از Pips برای اندازه گیری میزان تغییرات جفت ارزها
همانطور که اشاره کردیم، میزان تغییر نرخ ارزها نسبت به یکدیگر اندک است و برای بررسی میزان تغییر جفت ارزها نسبت به یکدیگر از چهار رقم اعشار استفاده می شود. چهارمین عدد اعشار در تعیین نرخ جفت ارزها را اعشار پیپ یا Point می گویند. به عنوان نمونه اگر نرخ دلار آمریکا به ین ژاپن از 750/1 به 758/1 افزایش پیدا کند، میزان ارزش دلار آمریکا نسبت به ین ژاپن 8 پوینت یا 8 پیپ اضافه شده است.
4. آشنایی با موضوعات اسپرد (Spread) و قیمت خرید و فروش (Bid & Ask)
در بازار فارکس برای هر جفت ارز در یک لحظه با دو قیمت متفاوت دیده می شود که قیمت اول به عنوان نرخ Ask شناخته می شود و از این نرخ برای خرید استفاده می شود. قیمت دوم به عنوان نرخ Bid معروف است و از آن برای فروش استفاده می شود. این دو نرخ با یکدیگر مقداری تفاوت دارند که به میزان تفاوت این دو نرخ، اسپرد گفته می شود و در کارگزاری های مختلف، نرخ متفاوتی از اسپرد را شاهد خواهید بود و عواملی مانند نوسانات بازار، میزان نقدینگی و اعتبار دارایی معامله شونده بر میزان اسپرد تاثیر می گذارند.
5. نگاهی به واحد اندازه گیری حجم معاملات
برای اندازه گیری میزان معاملات در بازار فارکس از مفهومی به نام لات (Lot) استفاده می شود. در اکثر قراردادها میزان لات را برابر با صد هزار واحد ارز پایه در نظر میگیرند که برابر با 10 دلار سود یا ضرر در هر پیپ خواهد بود. برای انجام معامله در بروکرها نیز یک واحد حداقلی به میزان 01/0 لات تعیین شده است.
حجم معاملات در فارکس چگونه اندازه گیری می شود؟
یکای اندازه گیری حجم معاملات در فارکس، به 4 شاخه اصلی تقسیم می شود که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم:
- لات استاندارد برابر ۱۰۰.۰۰۰ واحد از ارز پایه
- مینی لات برابر ۱۰.۰۰۰ واحد از ارز پایه
- میکرو لات برابر ۱.۰۰۰ واحد از ارز پایه
- نانو لات برابر ۱۰۰ واحد از ارز پایه
مطالعه بیشتر: آموزش محاسبه حجم معامله یا لات در پراپ تریدینگ
6. بررسی میزان سود و ضرر حساب معاملاتی
برای بررسی میزان سود و ضرر حساب های معاملاتی در بازار فارکس، تغییرات ارزش جفت ارزها را بررسی کرده و براساس میزان پوزیشن های معاملاتی به موجودی حساب ها اضافه می شود و یا از آنها برداشت می شود. با تعیین حد ضرر در معاملات بسیار مهم است و باید به موضوعات مدیریت سرمایه توجه ویژه داشته باشید. بسیاری از افراد به بررسی موضوعات جفت ارزها در قالب کوتاه مدت یا بلند مدت می پردازند که می تواند منجر به سوددهی بالا و یا ضرر زیاد آنها شود. عدم تعیین حد ضرر و عدم انتخاب حجم معاملاتی درست می تواند منجر به از دست رفتن سرمایه شما شود. امکان نگه داشتن دارایی در هنگام نزول قیمت ها در بازار فارکس وجود ندارد و نمی توانید تصور کنید که در آینده امکان سوددهی آن وجود خواهد داشت.
بازار فارکس چه مزایا و معایبی دارد؟
در بازار فارکس مزایا و معایب مختلفی را می توانید شاهد باشید که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:
مزایای بازار فارکس
- با استفاده از فارکس می توانید به بستر کارآمد بزرگترین بازارهای مالی دنیا دسترسی داشته باشید.
- در هر ساعت از شبانه روز و در تمام روزهای هفته می توانید به انجام معامله در بازار فارکس بپردازید و برای انجام این کار برای اولین بار نیاز به سرمایه هنگفتی ندارید.
- برای کسب سود مناسب، ابزارهای متنوعی در اختیار معامله گران قرار داده شده است و می توانید در سراسر جهان به این بازار دسترسی داشته باشید.
معایب بازار فارکس
معامله در بازار فارکس ریسک زیادی دارد و باید قبل از انجام معامله در این بازار، اطلاعات جامعی درباره آن داشته باشید.
شاهد تغییرات پی در پی در زمان های کوتاه در این بازار خواهید بود. همچنین در این بازار اصطلاحات و تکنیک های جدید معاملاتی ایجاد می شوند که باید درباره آنها اطلاعاتی را کسب کنید.
فارکس در بستر اینترنت قرار دارد و به همین دلیل امکان ایجاد مشکل امنیتی در این بازار وجود خواهد شد.
روش های تحلیل بازار فارکس چیست؟
در دیگر بازارهای مالی، مباحثی مانند رویکردهای بنیادی و تحلیل های تکنیکال برای بررسی میزان تغییر قیمت های جفت ارزها مورد استفاده قرار می گیرد که در بازار فارکس نیز این ابزارهای مالی دیده می شوند. همچنین با بررسی دو ارز و اطلاع از میزان تغییرات آنها به صورت جداگانه می توان به آگاهی مناسب برای معامله آنها دست پیدا کرد. مباحثی مانند سیاست های مختلف بانک مرکزی، تعیین میزان رشد اقتصادی سالانه، میزان تورم جامعه، اخبار مربوط به جنگ ها و بسیاری دیگر از مباحث دیگر در روند معاملات و تغییر نرخ ها تاثیر مستقیم دارند. بسیاری از عوامل مربوط به مبدا ارزی که خریداری می کنید، ممکن است باعث افزایش یا کاهش نرخ آنها شود. از سایت های www.forexfactory.com و www.fxstreet.com می توانید برای به دست آوردن اطلاعات اقتصادی و نظریه های تحلیل گران بازارهای ارزی استفاده کنید.
وضعیت بازار فارکس در ایران
انجام معاملات فارش در ایران ممنوع و غیرقانونی است. از جمله دلایلی که برای غیرقانونی بودن فارکس در ایران می توان به آن اشاره کرد، این موضوع است که در ایران متاسفانه بسیاری از افراد بدون داشتن اطلاعات وارد این بازار شده و سرمایه های خود را ازدست می دهند. همچنین اعتبارسنجی بازار فارکس و معامله در آن بسیار پیچیده است و ریسک زیادی در آن وجود دارد. علاوه بر غیرقانونی بودن، بازار فارکس نامشروع نیز شناخته می شود که دلایل نامشروع خواندن آن عبارتند از:
- موضوع ربا در معاملات این بازار و صوری بودن برخی از معاملات در آن
- موضوع مهم لاضرر در دین اسلام در کنار مشکلات عدیده اینترنت برای دسترسی به این بازار
سوالات متداول فارکس چیست؟
فارکس چیست؟
فارکس بازاری برای خرید و فروش ارزهای مختلف به صورت جفت ارزی است.
مفهوم جفت ارزها در فارکس به چه معناست؟
خرید و فروش در بازار فارکس براساس مبنایی به نام جفت ارزها صورت می گیرد.
در چه زمان هایی می توانیم به معامله در فارکس بپردازیم؟
فارکس بجز شنبه و یکشنبه به صورت 24 ساعته فعال است و در روزهای دوشنبه تا جمعه قادر هستید که به انجام معامله بپردازید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.