میانگین های متحرک (مووینگ اوریج ها) یکی از مفید ترین ابزارهای تحلیل تکنیکال
میانگین های متحرک (مووینگ اوریج ها) یکی از مفیدترین ابزارهای تحلیل تکنیکال هستند که در این مقاله قصد داریم توضیحاتی در مورد آنها ارائه کنیم و به سؤالاتی چون: فرمول محاسبه مووینگ اوریج چیست؟ میانگین متحرک (مووینگ اوریج) چیست؟ مووینگ اوریج در تحلیل تکنیکال چگونه است؟ مزایا و معایب میانگین متحرک در تحلیل نمودار و همینطور به انواع مووینگ اوریجها نیمنگاهی میاندازیم. در ادامه همراه ما باشید تا 2 مورد از مفیدترین و بهترین ابزارهای تحلیل تکنیکال را بشناسید. همچنین ویدیو آموزش ترید با میانگین متحرک را در قالب دو قسمت قرار دادهایم.
میانگین متحرک (مووینگ اوریج) چیست؟
در ابتدا باید در مورد میانگین متحرک (Moving Average) صحبت کنیم. حتماً با تحلیل تکنیکال آشنایی دارید، مووینگ اوریج ها مانند سایر ابزارهای مهم و کاربردی هستند که در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار میگیرند. تریدرها و تحلیلگران حوزه بازار کریپتوکارنسی یا سایر بازارهای مالی، از میانگین های متحرک (بهاختصار MA) برای تعیین کردن محدودههای مناسب برای معامله و همچنین برای شناسایی روند نمودارها و تحلیل بازار استفاده میکنند.
شاید بپرسید با مشاهده نمودار چه چیزی عاید تریدر (معاملهگر) میشود؟ تریدر با نگاهی اجمالی به میانگین متحرک میتواند بهسرعت یک کلیت از حرکت نمودار قیمت به دست بیاورد. اگر شیب مووینگ اوریج رو به بالا باشد، نشاندهنده آن است که قیمت در حال رشد است. اما اگر این شیب نزولی و رو به پایین باشد، نمایانگر افت قیمت است.
این میانگینها میتوانند بهعنوان خط حمایت و مقاومت نیز کاربرد داشته باشند. به طوری که در یک روند صعودی مووینگ اوریجهای 50، 100 و یا 200 روزه میتوانند بهعنوان سطح حمایت نقشآفرینی کنند. اما در چه موقعیتی ممکن است به سطح مقاومت تبدیل شوند؟ اگر حرکت نمودار نزولی باشد، مووینگ اوریج ها در مقابل افزایش قیمت ایستادگی میکنند و اجازه رشد قیمت را نمیدهند.
این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که مووینگ اوریج ها مانند کف عمل میکنند و زمانی که قیمت به آنها برخورد میکند برمیگردد. میانگین های متحرک به این دلیل نامگذاری شدهاند که با حرکت قیمت، اطلاعات جدیدی در محاسبه مووینگ اوریج ورود پیدا میکند؛ در نتیجه همیشه در حال تغییر و جابهجایی است. در این مقاله قصد داریم تنها از 2 نمونه میانگین های متحرک استفاده کنیم و آن را به شما معرفی کنیم. این 2 مورد عبارتاند از:
• میانگین متحرک ساده
• میانگین متحرک نمایی
انواع میانگین های متحرک بر اساس فرمول داخلی
به طور کلی مووینگ اوریج ها 4 نوع هستند که در ادامه نام کامل، نام انگلیسی و همینطور نماد (اختصار نام) آنها نیز قید شده است. این ترتیببندی بر اساس فرمول داخلی هر مووینگ اوریج انجام گرفته است.
۱. میانگین متحرک ساده (Simple Moving Average) SMA
۲. میانگین متحرک نمایی (Exponential Moving Average) EMA
۳. میانگین متحرک صاف شده (Smoothed Moving Average) SMMA
۴. میانگین متحرک خطی وزنی (Linear Weighted Moving Average) LWMA or WMA
1. میانگین متحرک ساده (SMA) چیست؟
مووینگ اوریج SMA بهنوعی سادهترین میانگین متحرک است. تریدر یا تحلیلگر بر اساس نیاز خود، انتخاب میکند که تحلیل در چه بازهای انجام بگیرد. تریدر بازهای را انتخاب میکند که ممکن است معاملات نوسانی و کوتاهمدت باشد (حداکثر یک ماه) یا اینکه میانمدت باشد، چیزی حدود 2 تا 5 ماه. همچنین بازه زمانی بلندمدت نیز حدود 6 تا 12 ماه و یا بیشتر است که برای هر یک از این سه بازه (کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت) باید الگوها مخصوصی را به اندیکاتورها و ابزارها بدهید.
چگونه میانگین متحرک ساده (SMA) را محاسبه کنیم؟
اگر بازه زمانی مانند 10 روزه را برای تحلیل انتخاب کردهاید به این معنا است که قصد دارید با نگاه نوسانی بازار موردنظر را تحلیل کنید. در ادامه فرمول محاسباتی آن را خدمت شما ارائه میکنیم که بهراحتی بتوانید خودتان میانگین متحرک ساده را به دست بیاورید. برای اینکه توضیحی در مورد نحوه محاسبات آن داده باشیم مثالی عرض میکنیم که درک بهترین از موضوع داشته باشید.
باید رنج قیمتی در بازه زمانی 10 روز را با یکدیگر جمع کرده و بر تعداد روزهای موردنظر یعنی همان 10 روز تقسیم کنیم. عدد حاصل شده از عبارت، نشاندهنده اتصال تمامی نقاط به یکدیگر است که در این دوره زمانی شکل گرفته است.
به عنوان مثال مجموع تمامی قیمتهای زیر را در بازه زمانی 10 روزه حساب میکنیم:
3000 تومان، 4500 تومان، 10000 تومان، 1200 تومان، 1500 تومان، 2000 تومان، 6000 تومان، 8400 تومان، 1500 تومان، 2200 تومان
به این ترتیب محاسبه میانگین متحرک ساده (SMA) را شروع میکنیم:
1. 3000 + 4500 + 10000 + 1200 + 15000 + 2000 + 6000 + 8500 + 1500 + 2300 = 45000 تومان
2. (بازه زمانی 10 روزه) = 45000 تقسیمبر 10 = 4500 تومان
بنابراین فرمول محاسبه میانگین متحرک SMA به این صورت است:
• تعداد دورهها
• مجموع قیمتها در طول دوره انتخابی
به این شکل در میانگین بازه زمانی 10 روزه، وقتیکه قیمت روز جدید اضافه میشود و از قیمت روز دهم کم کنیم، میانگین بهصورت مجدد محاسبه میشود و این روند ممکن است بهصورت نامحدود باشد. در نهایت میتوانیم تنظیمات را روی قیمت موردنظر تنظیم کنیم. قیمت باز شدن و بسته شدن، پایینترین و بالاترین قیمت میتواند اهداف تریدر و تحلیلگر باشد.
بیشتر بخوانید: بهترین تحلیل و تحلیلگر ارز دیجیتال ایرانی در اینستاگرام
2. میانگین متحرک نمایی (EMA) چیست؟
اما نوبت به میانگین متحرک نمایی میرسد که بهاختصار به آن (EMA) میگویند. این مووینگ اوریج طرفداران بیشتری دارد و از محبوبیت زیادی نسبت به میانگین قبلی برخوردار است. البته این محبوبیت به این معنا نیست که کاربرد بیشتری دارد، خیر اینطور نیست. قیمت پایانی در میانگین متحرک نمایی تأثیرگذار است و به این دلیل برای تحلیلگران و تریدرهایی که بهصورت کوتاهمدت فعالیت میکنند، بسیار کاربردی و مفید است.
فرمول محاسبه مووینگ اوریج EMA در تصویر زیر مشخص شده است که در ادامه نحوه محاسبات آن را نیز انجام خواهیم داد.
چگونه میانگین متحرک نمایی (EMA) را محاسبه کنیم؟
• مرحله اول برای محاسبه میانگین متحرک نمایی
1. محاسبه میانگین متحرک ساده
برای این منظور ابتدا باید میانگین متحرک ساده را در یک بازه زمانی مشخص کنید تا آن را محاسبه کنید. تنها کافی است تا قیمتهای بسته شدن سهم را برای مقدار دورههای زمانی موردنظر جمع کنید. سپس در مرحله بعدی باید بر تعداد همان دورههای زمانی تصمیم کنید.
• مرحله دوم برای محاسبه میانگین متحرک نمایی
2. محاسبه کردن ضریب برای وزندهی (weighting) و فاکتور هموارسازی (smoothing) بهمنظور میانگین متحرک نمایی پیشین
در مرحله دوم باید ضریب هموارسازی EMA را محاسبه کنید. برای محاسبه این ضریب باید از این فرمول استفاده کنید که معمولاً با این روش محاسبه میشود:
[(1 + بازه زمانی انتخاب شده) ÷ 2]
به عنوان مثال یک میانگین متحرک نمایی در بازه زمانی 10 روزه، چنین ضریبی دارد:
[(10+1)/2] =0.0952
• قدم سوم برای محاسبه میانگین متحرک نمایی
3. محاسبه میانگین متحرک نمایی در حال حاضر
برای محاسبه متحرک نمایی کنونی باید از فرمول زیر کمک بگیرید:
میانگین متحرک نمایی (روز قبل) + ضریب × {میانگین متحرک نمایی (روز قبل) – قیمت بسته شدن}
آموزش ترید با میانگین متحرک (Moving Average)
برای آشنایی بیشتر با میانگین های متحرک میتوانید از ویدیوهای زیر استفاده کرده تا درک بهتری برای به کار گرفتن آنها داشته باشید.
مزایا و معایب میانگین متحرک در تحلیل نمودار
در این قسمت از مقاله میانگین های متحرک (مووینگ اوریج ها) قصد داریم تعدادی از مزایا و معایب میانگین متحرک را بازگو کنیم. استفاده از این میانگینها یا همان مووینگ اوریج ها در بازارهای مالی زیادی کاربرد دارد و نوعی ابزار بنیادی برای تحلیل بهحساب میآید. برخی از مزایا و معایب میانگین متحرک (مووینگ اوریج) عبارت است از:
1. با بیشتر شد نوسانات در بازار، میانگین های متحرک کاربردی نخواهند داشت.
2. باتوجه به اینکه میانگین های متحرک بر اساس دادههای قدیمی و گذشته محاسبه میشوند، نمیتوان از آنها را برای پیشبینی آینده استفاده کرد؛ زیرا ممکن است خطاهایی وجود داشته باشد.
3. برخی از سرمایهگذاران هنگام استفاده از این ابزار، از محل قطع شدن 2 یا 3 میانگین متحرک استفاده میکنند که این ابزار برای کار آنها بسنده نیست و باید از اندیکاتورهای دیگر نیز استفاده کنند.
4. همانطور که گفتیم برای تعیین موقعیت خرید و فروش حتماً باید علاوه بر مووینگ اوریج ها از سایر اندیکاتورها استفاده کنید.
میانگین های متحرک (Moving Average) میتوانند دادههای قیمتی را هموار کنند و خطی منحنی ایجاد کنند که کار را برای تحلیلگران آسان میکنند و همچنین میتوانیم رود کلی که در بازار ایجاد شده است را سادهتر مشاهده کنیم. میانگین های متحرک نیز یکی از ملزومات و اساسیترین ابزارهایی است که همه افراد باید نسبت به آن شناخت داشته باشند. میانگین های متحرک (مووینگ اوریج ها) یکی از مفیدترین ابزارهای تحلیل تکنیکال هستند که در این مقاله فرمولها و روشهای مختلف آن را بررسی کردیم. در مقاله بعدی سعی داریم در مورد جامعترین آموزش دیفای؛ از سیر تا پیاز پلتفرم های غیرمتمرکز، نکات مهمی را ارائه کنیم که به طور کامل با این دنیای جدید آشنا شوید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.