پوزیشن سایز در معامله؛ در هر ترید چقدر سرمایه وارد کنیم؟
پوزیشن سایز یا اندازه پوزیشن در هر معامله باید چقدر باشد؟ در واقع در هر معامله چه مقدار باید سرمایه وارد کنیم؟ مدیریت ریسک یکی از عواملی است که در معاملات ارزهای دیجیتال، بسیار مورد اهمیت است و بدون برنامهریزی و مدیریت ریسک نمیتوانید عملکرد مناسبی داشته باشید. حتماً شنیدهاید که افرادی با ارزهای دیجیتال میلیاردر شدهاند، اما بهتر است سمت دیگر را نیز مشاهده کنیم که روزانه افراد زیادی به دلیل اتفاقات ناگهانی و خبرهای فاندامنتال و غیرمنتظره و یا به دلیل اشتباهی که مرتکب شدهاند، دچار ضررهای بسیار زیادی خواهند شد که جبران آنها دشوار است. در این مقاله قصد داریم آموزشی را تقدیم شما کنیم که از ضررهای احتمالی که ممکن است تأثیر مخربی روی تمرکز و هیجانات شما بگذارد، جلوگیری کنید.
چطور از ضررهای احتمالی در ترید جلوگیری کنیم؟
در ادامه قصد داریم 5 مورد مهم و مورد اهمیت را بیان کنیم که به کمک آنها بتوانید از ضررهای احتمالی جلوگیری کنید و معاملات بهتری را برای دریافت سود داشته باشید. این 5 مورد عبارتاند از:
1. مدیریت احساسات
2. تعیین اندازه موجودی معاملاتی
3. تعیین ریسک موجودی معاملاتی
4. تعیین ریسک معامله
5. محاسبه اندازه موقعیت معاملاتی
1. مدیریت احساسات در معاملات
احساسات از مهمترین فاکتورهایی است که در مدیریت سرمایه نقش مهمی را ایفا میکند و افراد زیادی را دیده ایم که بر اثر هیجانات بازار ضررهای زیادی را متحمل شدهاند. فراموش نکنید که احساسات شما همیشه قابل اعتماد و درست نیستند و در برخی شرایط ممکن است از عرش به فرش برسید. اگر شما هم بر اثر احساسات تصمیم اشتباهی گرفتهاید، خوشحال میشویم آن را در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید تا شاید سایر کاربران نیز از آن استفاده کنند.
به هر حال نباید تسلیم تفکرات خود بشوید، حتماً قبل از اینکه اقدام به ترید کنید روی مبلغ و نوع معامله خوبی فکر کنید، از دوستانی که در این زمینه دارید کمک بگیرید. شاید اگر بهتنهایی وارد پوزیشن معاملات شوید، تحت تأثیر قرار بگیرید و سرمایه بیشتری را وارد کنید. بهترین کار نوشتن قوانین و مقرراتی است که باید به آن پایبند باشید. باید سیستم معاملاتی خود را ایجاد کنید تا در شرایطی که هیجانات بر منطق شما چیره شدند، غلبه کنید.
سیستمهای معاملاتی به شما کمک میکنند تا تصمیمهای عجولانه نگیرید و احساسات و هیجانات خود را کنترل کنید. بهطورکلی این سیستمهای معاملاتی، 2 هدف را به دنبال دارند:
1. به کمک آن میتوان ریسک معاملات را مدیریت کرد.
2. از تصمیمها و اقداماتی که اولویت کمی دارند و ضروری نیستند، جلوگیری میکند.
شاید این سؤال برای شما وجود داشته باشد که چطور باید این برنامه را تنظیم کنیم و طبق آن پیش برویم؟ در زمانی که احساس میکنید که تصمیمات شما قصد دارند شما را مجبور با به انجام کاری کنند، آن زمان است که باید بر آن غلبه کنید و از سیستم معاملات خود استفاده کنید. از جمله مواردی که میتواند در این سیستم به شما کمک کند، عبارت است از:
• افق سرمایهگذاری
• میزان سرمایه
• تحمل ریسک
هدفی که در این مقاله داریم این است که مقدار سرمایه خود را در معاملات مدیریت کنیم و بدانیم در هر ترید، چه مقدار سرمایه وارد معامله کنیم که این مورد با تحمل ریسک ارتباط مستقیمی دارد. همه موارد دست به دست یکدیگر میدهند تا بیش از حد معقول و طبیعی ضرر نکنید.
2. تعیین اندازه حساب معاملاتی
مورد بعدی که باید در مورد آن توضیح دهیم مشخصکردن اندازه موجودی معاملاتی است که به آن اندازه حساب (Account Size) نیز میگویند. موجودی معاملاتی، سرمایهای است که در دسترس شما است و هدف شما این است که آن را به در یک استراتژی معاملاتی خوب به کار بگیرید. منظور از اندازه حساب یا موجودی معاملاتی، در واقع تمام سرمایه و دارایی شما است که در کیف پول دیجیتال یا صرافی موردنظر نگهداری میکنید.
البته موجودی معاملاتی شما شامل داراییهایی که برای بلندمدت در نظر گرفته شدهاند نمیشود.
موجودی معاملاتی به بخشی از سرمایه گفته میشود که قصد دارید آن را به معاملات اختصاص بدهید و برای سایر موارد از آن استفاده نکنید. در نتیجه با تقسیمبندی سبد سرمایه، داراییهای مخصوص به هر مورد را جدا کنید.
3. تعیین ریسک حساب معاملاتی
فرض کنید 200 دلار در کیف پول دیجیتالی خود دارید. وارد هر معامله که میشوید، باید چه مقدار از این 200 دلار را به کار بگیرید؟ اینجا است که شما باید برای خود ریسک معاملاتی را تعریف کنید و مقداری را به آن اختصاص دهید. تعیین ریسک حساب یعنی درصدی از سرمایه معاملاتی که در نظر دارید در یک معامله روی آن ریسک کنید.
روشها و صحبتهای زیادی در این زمینه وجود دارد که باید چند درصد از موجودی خود را وارد معاملات کنید. برای مثال به خارج از دنیای کریپتوکارنسی اشاره میکنیم. در بازارهای مالی ساده و سنتی، قانون 2 درصد وجود دارد که شاید به گوشتان آشنا باشد. همانطور که حدس میزنید، سرمایهگذار با توجه به قانونی که مطرح شد، نباید بیشتر از 2 درصد سرمایه خود را وارد معامله کند و ریسکی را برای کسب و کار خود بخرد. این مثال تنها در بازارهای مالی سنتی کاربرد دارد و استفاده از این روش در بازار ارز دیجیتال به هیچ وجه پیشنهاد نمیشود.
در این شرایط است که باید از «قانون 1 درصد» استفاده کنید. قانون 2 درصد برای کسب و کارها و معاملاتی است که چشم اندازی بلندمدت دارند، اما این موضوع در مورد ارزهای دیجیتال صدق نمیکند و معاملات در سه بازه زمانی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت وجود دارند که اگر تریدری قصد داشته باشد تا معامله کوتاهمدت خود را به سرانجام برساند، نباید از قانون 2 درصد استفاده کند.
درواقع قانون 1 درصد برای بازارهایی است که نوسانات کمی دارند، اما ارزهای دیجیتالی غیرقابل پیشبینی هستند و نوسانات زیادی دارند. البته استراتژی شما ممکن است متفاوت باشد و بتوانید قانون یک درصد را کمی تغییر داده و از آنها بهخوبی استفاده کنید.
قانون یک درصد چه میگوید؟
قانون 1 درصد اجازه استفاده بیشتر از یک درصد از سرمایه شما را برای استفاده در معامله و قرارگرفتن در معرض ریسک، نمیدهد. این اشتباه را نکنید که فقط باید 1 درصد از سرمایه و دارایی خود را در معامله بگذارید، خیر. قانون 1 درصد به این معنا است که اگر تحلیلهای شما به بنبست خورد و مشکلی در ترید رخ داد، بیشتر از یک درصد متضرر نشوید. در واقع باید نسبت ضرر شما 1 درصد از کل دارایی باشد.
برای تکمیل موضوع تعیین ریسک، پیشنهادهای ما را از دست ندهید:
1. اولین پیشنهاد ما به شما این است که درصد ریسکی ثابت را برای معاملات خود در نظر بگیرید. یعنی از آن مقدار خارج نشود. قانونهای 2درصد و 1 درصد را بر اساس برنامه ترید خود تغییر بدهید و از آنها استفاده کنید؛ بنابراین اگر از قانون یک درصد استفاده کردید، در معاملات بعدی خود نیز همان مقدار را رعایت کنید.
2. میتوانید از قیمتهای واقعی مانند دلار و یا تومان استفاده کنید. بهعنوان مثال نباید هیچگاه در معاملات خود بیشتر از 1 میلیون تومان ضرر کنید. در نتیجه مقدار دارایی شما نباید بیشتر از 100 میلیون تومان باشد، به این ترتیب زمانی که دارایی شما 100 میلیون یا کمتر باشد، ریسک حساب شما نیز کمتر از یک درصد و یا همان یک درصد خواهد بود.
4. تعیین ریسک معامله
مشخصکردن ریسک معامله از واجبات یک معامله است که باید نکتهای را با توجه به این موضوع در نظر داشته باشید:
تعیین زمانی که ایده و استراتژی معاملاتی ما اعتبار خود را از دست میدهد.
داشتن یک استراتژی معاملاتی و برنامه خوب، کمک میکند تا در کنار معاملاتی که انجام میدهید، ضرر کمتری را متحمل شوید. اگر فکر میکنید که تریدرهای بزرگ هیچگاه ضرر نمیکنند، سخت در اشتباه هستید؛ زیرا ضرر بخش جدانشدنی از معاملات ارزهای دیجیتال است؛ بنابراین سعی کنید تا این مقدار را به حداقل برسانید.
حتماً در معاملات خود از تعیین حد ضرر (Stop-Loss) استفاده کردهاید. استاپ لاس زمانی باید به کار گرفته میشود که درواقع ایده و استراتژی شما ممکن است در آن نقطه دچار مشکل شود و یا حدسهایی در مورد نوسانات بازار میزنید که ممکن است به ضرر شما تمام شود. مشخصکردن حد ضرر به عاملهایی از جمله اندازه حساب معاملاتی و ریسک حساب بستگی دارد که علاوه بر آن قیمت ارز دیجیتال نیز در آن نقش دارد.
بیشتر بخوانید: چگونه در صرافی بایننس استاپ لاس یا حد ضرر قرار دهیم؟
بهطورکلی باید در تحلیلهای خود به شکلی به این موضوع پی ببرید که اگر قسمتی از تحلیلها برخلاف استراتژی شما پیش برود، مقدار ضرر چقدر خواهد بود؟ بنابراین تمام این اتفاقات بستگی به نوع استراتژی شخص شما دارد. حد ضرر را چطور مشخص کنیم؟ با استفاده سطوح حمایت و مقاومت، تحلیل تکنیکال، اندیکاتورهای مناسب و هر ابزاری که بتوانید از آن برای تشخیص استفاده کنید، در تعیین حد ضرر کاربرد دارد.
بیشتر بخوانید: مفهوم حمایت (Support) و مقاومت (Resistance) در تحلیل تکنیکال
اما در تعیین ریسک معاملات، روش یا ابزاری وجود ندارد که از آن استفاده کنید؛ بلکه باید با استراتژی و تجربهای که کسب کردهاید، آن را مشخص کنید.
5. محاسبه اندازه موقعیت معاملاتی
در این قسمت باید به سراغ محاسبه اندازه موقعیت معاملاتی برویم. برای آشنایی با روش محاسبه، به مثال زیر توجه کنید:
مثال 1:
- فرض کنید دارایی حساب معاملاتی شما 5 هزار دلار است. (مشخصکردن موجودی معاملاتی)
- از قانون 1 درصد استفاده میکنیم و بیشتر از یک درصد از دارایی را وارد معامله نمیکنیم (مشخصکردن ریسک حساب). در نتیجه 50 هزار دلار سقف ضررها است و نباید بیشتر از آن ضرر کنیم.
- در ادامه طبق تحلیلهایی که انجام دادهایم، استاپ لاس یا همان حد ضرر را در نقطهای تعیین کردهایم که اگر بازار 5 درصد برخلاف تحلیل و پیشبینی ما حرکت کند، 50 دلار متضرر میشویم. یعنی با 5 درصد اشتباهی که رخداده است، ما معادل یک درصد از دارایی حسابمان، ضرر کردهایم. در ادامه محاسبات را بهصورت اعداد و ارقام خواهیم داشت:
- اندازه دارایی کل حساب: 5 هزار دلار
- ریسک معامله: 1 درصد
- استاپ لاس (حد ضرر): 5 درصد
برای اندازهگیری اندازه موقعیت، باید اندازه حساب را در ریسک حساب ضرب کنیم؛ سپس جواب آن را بر استاپ لاس یا نقطه ابطال تقسیم کنیم. فرمول این محاسبه به شکل زیر خواهد بود:
نقطه ابطال / (ریسک حساب*اندازه حساب) = اندازه موقعیت
برای بهدستآوردن اندازه موقعیت نیز از فرمول زیر استفاده میکنیم:
۱٬۰۰۰ = ۰.۰۵ / (۰.۰۱ * ۵٬۰۰۰)
با توجه به محاسباتی که انجام شد، اندازه موقعیت مناسب برای معاملهای با این آمار و ارقام، 1000 دلار است. اگر از استاپ لاس استفاده کنیم و در آن نقطه از معامله خارج شویم، از ضرر بسیار بزرگی جلوگیری کردهایم. پیشنهاد میشود برای افزایش دقت در این نوع معاملات، به کارمزدها و لغزش (به تغییرات قیمت از زمان آغاز معاملات تا پاین معامله گفته میشود) احتمالی قیمت نیز توجهی داشته باشید. بهویژه زمانی که قصد دارید این معامله در یک ابزار مالی با نقدشوندگی (لیکوییدیتی) پایین انجام شود.
مثال 2:
اکنون از مثالی دیگر استفاده میکنیم تا بهخوبی موقعیت را درک کنید. در این مثال اعداد و ارقام را کمی تغییر داده و سپس آن را محاسبه میکنیم. تنها موردی را که تغییر میدهیم، استاپ لاس است و سایر موارد را همان مقدار قبلی در نظر داریم. اکنون به سراغ محاسبه میرویم:
- اندازه حساب: ۵٬۰۰۰ دلار
- ریسک حساب: ۱ درصد
- ریسک معامله: ۱۰ درصد
بنابراین خواهیم داشت:
۵۰۰ = ۰.۱ / (۰.۰۱ * ۵٬۰۰۰)
همانطور که مشاهده میکنید با 2 برابر کردن ریسک معامله، اندازه موقعیت نصف مقدار قبلی شد؛ بنابراین اگر بخواهیم ریسک معامله را بالا ببریم، باید از اندازه موقعیت کم کنیم تا به ضرر بسیار زیادی دچار نشویم.
مثال 3:
در مثال سوم قصد داریم اندازه حساب خود را نصف کنیم تا نتیجه محاسبه را مشاهده کنیم:
خلاصه اطلاعات:
- اندازه حساب: ۲۵۰۰ دلار
- ریسک حساب: ۱ درصد
- ریسک معامله: ۵ درصد
بنابراین خواهیم داشت:
۵۰۰ = ۰.۰۵ / (۰.۰۱ * ۲٬۵۰۰)
طبق پاسخی که دریافت شد، با کاهش اندازه حساب، به طبع اندازه موقعیت کوچکتر خواهد شد؛ بنابراین با نصف کردن اندازه حساب، اندازه موقعیت نیز نصف خواهد شد و ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند.
در این مقاله با به این سؤال پاسخ دادیم که در هر معامله چه مقدار سرمایه وارد کنیم؟ همچنین محاسباتی را انجام دادیم که به نتایج مطلوبی رسیدیم که میتوانید از آنها قبل از اینکه معاملهای را باز کنید، استفاده کرده و جوانب را بسنجید. همچنین به مفاهیم مدیریت احساسات، تعیین اندازه موجودی معاملاتی، تعیین ریسک موجودی معاملاتی، تعیین ریسک معامله و محاسبه اندازه موقعیت معاملاتی آشنا شدیم که با استفاده از آنها میتوانیم پوزیشن سایز را در معامله مشخص کنیم. در مقاله بعدی کیف پول لجر نانو (Ledger Nano) چیست؟ نحوه استفاده از Ledger Nano X را برای مطالعه شما در نظر گرفتهایم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.