امواج الیوت (Elliott Wave) چیست؟ + آموزش تشخیص موج ها
امواج الیوت (Elliott Wave) در تحلیل تکنیکال نقش مهمی را ایفا میکنند که امروز قرار است در مورد آنها اطلاعات ارزشمندی را فرا بگیرید. تحلیل امواج الیوت یکی از شاخصههایی است که یک تریدر حرفه توانایی انجام آن را دارد. اما افرادی که اطلاعات جامعی در این موضوع ندارند نیز میتوانند از همین مقاله شروع کنند. امواج الیوت در ارز دیجیتال و سایر بازارهای مالی استفاده میشود دارد و کاربرد امواج الیوت در چارتهای مختلف یکسان خواهد بود.
همراه بایننس فارسی باشید تا در انتهای آموزش، تشخیص امواج الیوت مثل آب خوردن برایتان آسان شود. همچنین نکات مهمی در مورد امواج الیوت (Elliott Wave) گفته شده که نباید آنها را دست کم بگیرید.
امواج الیوت (Elliott Wave)
اول از همه به سراغ شخصی میرویم که نظریه امواج الیوت را در تحلیل تکنیکال جای داد. رالف نلسون الیوت (Ralph Nelson Elliott) در دهه 30 میلادی چنین نظریهای را با عنوان “نظریه موج الیوت” ایجاد کرد. او فقط یک حسابدار و نویسنده آمریکایی بود. زمان زیادی از ایجاد نظریه گذشته بود که در دهه 70 میلادی به همکاریهای رابرت آر. پرچتر (Robert R. Prechter) و ای. جی. فراست (A. J. Frost) این نظریه بین کارشناسان تحلیل تکنیکال مورد استقبال قرار گرفت.
نام اصلی امواج الیوت «اصل موج (Wave Principle)» بود که در حال حاضر آن را با نام امواج الیوت یا موجهای الیوت در تحلیل تکنیکال میشناسیم. تحلیلگران بازار ارز دیجیتال و … از نظریه Elliott Wave Theory (EWT) که در واقع همان امواج الیوت است، برای بررسی چرخهها و روندهای بازار استفاده میکنند. این امواج میتوانند چنین فاکتورهایی را در گستره بزرگی در بازارهای مالی بررسی کنند. پس به طور کلی از موج الیوت برای پیشبینی رفتار بازار استفاده میشود.
آقای پرچتر در کتاب خود در مورد امواج الیوت میگوید:
اصل موج یا همان Wave Principle در واقع یک ابزار برای پیشبینی روند نیست، بلکه توضیح کاملی در مورد نحوه رفتار در بازار میدهد.
معرفی انواع امواج الیوت
به طور کلی موجهای الیوت به دو دسته تقسیم میشوند که دسته اول با نام «موجهای جنبشی یا حرکتی و یا Impulsive» هستند و خودشان از 5 موج تشکیل میشوند. وظیفه کلی آنها این است که روندی را در بازار شکل میدهند که در آخر موجب حرکت فعالانه بازار خواهد شد.
دسته دوم مربوط به «موجهای اصلاحی یا Corrective» میشود. تعداد موجهای اصلاحی کمتر از موجهای جنبشی است. به طور کلی 3 موج زیرمجموعه موجهای اصلاحی قرار دارند و در خلاف روند بازار حرکت میکنند و مخالف بازار هستند!
امواج الیوت برای تحلیل گران بهمنظور پیشگویی روند بازار، مشخصکردن نقاط برگشت و همچنین تعیین استراتژی برای واردشدن و خارجشدن از معاملات استفاده میگردد.
امواج حرکتی (Motive Waves)
امواج حرکتی همیشه در جهت روند بزرگتر جنبش میکنند، این تعریفی است که پرچتر از این امواج دارد. هر موج از مجموعه موجهای دیگر تشکیل میشود که در نهایت ساختار اصلی موج شکل میگیرد. امواج حرکتی درواقع امواج 1، 3، 5 و B هستند که همراه با روند حرکت میکنند.
جناب الیوت، این الگو را «الگوی 5 موجی» یا «Five-Wave Pattern» نام داده است. اگر کمی دقت کنیم، امواج حرکتی (انگیزشی) خود از 3 موج حرکتی و 2 موج اصلاحی شکل گرفته اند. برای تشخیص امواج الیوت –حرکتی، آن را با اعداد 1 تا 5 میشناسیم.
امواج اصلاحی (Corrective Waves)
موجهای 2، 4، A و C امواج اصلاحی الیوت هستند و چون در خلاف جهت روند هستند، به آنها امواج خلاف روند میگویند. تعداد امواج اصلاحی از امواج حرکتی کمتر است و 3 عدد هستند. این سه موج بیشتر اوقات توسط موج اصلاحی که از همه کوچکتر است، و بین دو موج حرکتی کوچکتر رخ میدهد.
امواج اصلاحی نیز از دو موج حرکتی و یک موج اصلاحی تشکیل شدهاند. امواج اصلاحی را با حروفی مانند A، B و C تشخیص میدهیم. برخی اوقات حرکتهای خلاف روندی میتواند کار را برای تشخیص امواج اصلاحی دشوار کند، چون طول آنها کوچکتر بوده و پیچیدگی بیشتری دارند.
رابرت پرچتر در مورد امواج اصلاحی اینچنین میگوید:
تنها موضوع مهمی که باید در امواج اصلاحی بدانید، این است که از 5 موج تشکیل نشدهاند!
کاربرد امواج الیوت در تحلیل تکنیکال چیست؟
- همیشه موجهای بزرگتر، قدرت بیشتری دارند و جهت بازار را این موجها مشخص میکنند. اگر بخواهیم به موجهای ضعیف هم اشاره کنیم، میتوان موجهای اصلاحی را نام برد، زیرا کوچک بوده و در خلاف حرکت بازار رخ میدهند.
- با تشخیص درست این امواج میتوان جهت روند بازار را تعیین نمود.
- معامله گران به دلیل حرکات بزرگتر در روند چارت، معمولاً در امواج حرکتی اقدام به معامله میکنند.
- بهترین زمان ورود به بازار، مشاهده امواج اصلاحی است، چون روند جدیدی را شکل میدهند و بعد از یک موج اصلاحی همیشه موج حرکتی ایجاد خواهد شد.
- به دلیل گروهی بودن امواج، تریدر میتواند بادقت بیشتری امواج را بررسی کند و آنها را در بازههای کوچکتری مورد بررسی قرار دهد.
- یک تریدر حرفهای میتواند از هر دو موج (حرکتی و اصلاحی) سود بگیرد؛ اما امواج حرکتی یا جنبشی به علت قدرت بیشتری که دارند، دوام بیشتری داشته و در ابعاد بزرگتری رخ میدهند که در نتیجه میزان سود تریدر افزایش خواهد یافت.
چگونه امواج الیوت را تشخیص دهیم؟
تشخیص شروع امواج الیوت چگونه است؟ برای یک تریدر حرفهای پرایس اکشن شاید این کار با صرف چند ثانیه انجام شود. اما چطور با یک نگاه میتوان امواج الیوت را در تریدینگ ویو یا چارتها تشخیص داد؟ تمرین زیاد، مهمترین عامل در تشخیص موجهای الیوت است. این موجها الگوهای خاصی دارند و تکرار میشوند، پس با مشاهده و تمرین میتوان آنها را شناخت.
هر زمان که تمام الگوها را یاد بگیرید، دیگر تشخیص امواج الیوت کار چندان سختی برای شما نخواهد بود. همراه بایننس فارسی باشید تا به سراغ تعیین این امواج برویم.
تشخیص موج اول الیوت
موجها با یک موج حرکتی شروع میشوند. شناسههای این موج، کوچک بودن آن است که رو به افزایش میرود؛ از این الگو نتیجه میگیریم که فشار کمی برای تقاضا وجود دارد. چنین صعودی به علت خرید تعدادی از عرضهها از جانب سرمایهگذاران است که با ایجاد موج دوم الیوت این مورد خاتمه پیدا میکند؛ بنابراین به هیچ عنوان بازار روند گاوی یا خرسی را در این موج پیش نمیگیرد.
تشخیص موج دوم الیوت
موج دوم حرکتی معکوس دارد و یا چرخشی کوچک دارد که الیوت نزولی میشود. پس موج دوم رو به پایین و اصلاحی خواهد بود. زمانی موج دوم پدیدار میشود که خرید معامله گران بیشتر از عرضه باشد. در این حالت افراد متوجه میشوند که قیمت واقعی ارز دیجیتال یا سهام خریداری شده کمتر از قیمتی است که آنها خریداری کردهاند. در این هنگام موج دوم شدت بیشتری میگیرد.
دو جبهه ایجاد میشوند، جبهه اول خریداران قبلی هستند که قصد دارند رمزارز خود را به فروش بگذارند تا سود خود را دریافت کنند و جبهه دوم معامله گرانی هستند که برای خرید به بازار آمدهاند؛ در نتیجه کف قیمت اول رد نمیشود اما قیمت شکسته میشود موج سوم به میدان میآید.
تشخیص موج سوم الیوت
برای صعود، باید موج سوم نیز صعودی باشد و از نوع «حرکتی». موج سوم بهنوعی همان موج اول است که تکرار شده است. اما تفاوت اینجاست که فشار روی موج سوم الیوت بیشتر است و به این شکل بزرگترین موج الیوت تشکلی میشود.
صعودی بودن موج سوم به دلیل زیادشدن عرضه و خرید معامله گران است. هر چه خریداران بیشتر باشند، سایر معامله گران نیز اطمینان حاصل میکنند؛ به دنبال این اطمینان افراد زیادی اقدام به خرید کرده و موجب افزایش قیمت به بالای سقف قبلی موج یک میشوند.
تشخیص موج چهارم الیوت
به طبع با موج سوم، شاهد موج اصلاحی خواهیم بود که موج چهارم نام دارد. دلیل ایجاد موج چهارم این است که سیگنالهای خرید افزایش پیدا کرده و در قیمت بالا ایجاد میشوند. هنگامی که تقاضا یا خرید زیاد شده با شد و عرضه کاهش داشته باشد، مجدداً معامله گران به این موضوع پی میبرند که قیمت خریداری شده، بالاتر از قیمت اصلی آن است.
افراد زیادی در موج چهارم الیوت منتظر خرید هستند که این موج اصلاحی، کوچک و زودگذر خواهد بود.
تشخیص موج پنجم الیوت
موج آخر که همان موج پنجم میباشد، صعودی و از نوع حرکتی است. در این بین، خریداران متوجه میشوند که میتوانند از سایر سهام ها یا ارزهای دیجیتالی دیگر استفاده کرده و سود خود را در سایر خریدها کسب کنند؛ به همین دلیل خرید کاهشیافته و قیمت قبل از معکوس شدن و نزولی شدن، به اوج خود میرسد و بالاترین قیمت در موج پنجم شکل میگیرد.
نکات مهمی که باید در مورد امواج الیوت بدانید!
با امواج الیوت آشنا شدیم و فهمیدیم چگونه باید آنها را در چارتهای قیمت تشخیص دهیم. اما خالی از لطف نیست که نکاتی را هم یاد بگیریم و از آنها در شناسایی این امواج و… استفاده کنیم. در این بخش 7 نکته بسیار مهم که شاید به آن دقت نکرده باشید ذکر شده است:
- فروش در موج C و همچنین خرید در موج پنجم فوقالعاده هیجانی خواهد بود.
- باید بدانیم که موجهای 1 تا 5، تقریباً ارتفاع یکسانی دارند و هم اندازه هستند.
- بهترین زمان خرید با توجه به امواج الیوت، ابتدای موج 3 خواهد بود و بهترین زمان فروش، موج چهارم از امواج الیوت است.
- در حرکتهایی که خلاف بازار انجام میشود، شاهد اصلاح قیمت هستیم که تا حدود سطح اول فیبوناچی ادامه دارد تا در نهایت موج جدیدی را پدید آورد.
- فرصت خروج و شناسایی موج 5 بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا آخرین فرصت برای خروج شما قبل از ورود به روند نزولی است.
- با کمک امواج الیوت، روی حرکتهای قیمت و امواج آن تمرکز میکنیم که این موضوع وجه تمایزی بین موجهای الیوت و سایر روشهای تحلیل تکنیکال است.
- از مزیتهای بسیار خوب امواج الیوت است که میتوانیم با کاهش تایم فریم، جزئیات بیشتری را مشاهده کنیم و دقت بیشتری در تشخیص داشته باشیم.
جمعبندی امواج الیوت
امواج الیوت چیست؟ به این پرسش مهم پاسخ دادیم و نحوه تشخیص آن را بیان کردیم. به طور کلی امواج الیوت برای پیشبینی روند بازار استفاده میشوند تا معاملهگر بتواند نقاط ورود و خروج خود را روی چارت تنظیم کند. همچنین به نکات ویژهای اشاره کردیم که نباید از قلم بیندازید.
انواع امواج الیوت که شامل امواج حرکتی و امواجی اصلاحی بودند را معرفی کردیم و شاخص هر یک را کامل توضیح دادیم. در انتها به این نتیجه میرسیم که باید 5 ریزموج، امواج حرکتی را به همراه 3 ریزموج امواج اصلاحی بشناسیم و توانایی تشخیص هر یک را داشته باشیم تا کارمان روی چارت به بهترین نحو پیش برود.
دقت این امواج به دلیل ریز موجهای موجود در امواج حرکتی و اصلاحی است که کار را برای تریدر راحتتر میکند. اگر در تشخیص این امواج به مشکل برخورد کردید، حتماً سؤالات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.