آموزش اندیکاتور CCI
آموزش اندیکاتور CCI را در بایننس فارسی بخوانید. در این مقاله قصد داریم در مورد اندیکاتور CCI صحبت کنیم که چه چیزی را به ما نشان می دهد و چگونه محاسبه می شود؟ فرمول محاسبه آن را در مقاله ذکر کردیم. همچنین چند استراتژی مربوط به اندیکاتور CCI قرار دادهایم که بتوانید بهراحتی و بدون مشکلی از آن استفاده کنید. از واگراییها صحبت میکنیم که چطور سیگنالهایی برای خرید و فروش به دست بیاورید.
اندیکاتور CCI چیست؟
اندیکاتور CCI مانند اکثر اندیکاتورها ریشهای قدیمی دارد. این اندیکاتور در سال 1980 توسط دونالد لمبرت (Donald Lambert) معرفی شد. اگر نام شاخص کانال کالا (commodity channel index) را نیز شنیدهاید، منظور همان اندیکاتور CCI است. از این اندیکاتور در بازار کریپتوکارنسی و… نیز استفاده میشود و مختص به یک بازار نیست.
اندیکاتور CCI در دسته اندیکاتورهای اسیلاتور (نوسان گر نما) قرار میگیرد و مانند سایر اندیکاتورهای این گروه یعنی مکدی (MACD) و شاخص RSI و … در بازهای معین نوسان دارد. بازهای که این اندیکاتور در آن نوسان دارد، بازه ۱۰۰- تا ۲۰۰+ است. اکثراً cci در فاصله ۱۰۰- تا ۱۰۰+ نوسان میزند و در برخی موارد دیده شده است که از این محدوده خارج شده است. از این موضوع نتیجه میگیریم که منطقههای اشباع خرید بالاتر از ۱۰۰+ هستند و منطقههای اشباع فروش پایینتر از ۱۰۰- قرار دارند.
بیشتر بخوانید: اندیکاتور مکدی چیست؟ آموزش کامل استفاده از MACD در معاملات
از اندیکاتور CCI با این هدف استفاده میشود که تریدر متوجه شود چه زمانی قیمت یک ارز دیجیتال بیشتر از ارزش اصلی آن خواهد بود که به آن بیش خرید (Over Bought) میگویند و با قیمتی بالاتر از ارزش خودش ترید میشود. علاوه بر آن اندیکاتور تعیین میکند که چه مواقعی ارزش واقعی رمزارزی از ارزش واقعی آن کمتر است که به آن بیش فروش (Over Sold) میگویند و سبب فروش آن با قیمتی کمتر از قیمت اصلی آن میشود.
بیشتر بخوانید: شاخص RSI چیست و چگونه از آن در تحلیل تکنیکال استفاده کنیم؟
فرمول محاسبه اندیکاتور CCI
اما در این قسمت به نحوه محاسبه این اندیکاتور میپردازیم. درست است که ابزارها و پلتفرمهای زیادی اندیکاتورها را بهصورت خودکار و بهسادگی محاسبه میکنند، اما آگاهی از چگونگی پدید آمدن و کارکرد آن نیز امری مهم تلقی میشود.
در ابتدا باید بدانیم که قرار است از شاخص CCI در چه تعداد دورهای استفاده کنیم. اگر از دورههای کمتر استفاده کنید، اندیکاتور ناپایدارتر است و نوسان بیشتری دارد. در مقابل اگر دورههای بیشتری را موردتوجه قرار بدهید، خطاهایی که ممکن است در حین کار ایجاد شود را کمتر کردهاید. معمولاً 20 دوره را برای تحلیل با این اندیکاتور انتخاب میکنند. در ادامه مثالی را مطرح میکنیم که با موضوع بیشتر آشنا شوید:
فرض کنید قصد داریم ارزی دیجیتالی را برای 20 دورهای که اخیراً وجود داشته، محاسبه کنیم. توجه داشته باشید که اگر میخواهید تعداد دورههای متفاوتی را محاسبه کنید، باید در فرمول محاسباتی تغییراتی را اعمال کنید. برای مرحله اول قیمتهای بالا (High Price) و پایین (Low Price) و همچنین قیمت بسته شدن (Closing Price) را برای دورههای موردنظر حساب کنید که هم اکنون ما برای 20 دوره عملیات را انجام میدهیم. بعد از محاسباتی که انجام شد، قیمت نمونه را به دست بیاورید.
در ادامه باید 20 دوره میانگین متحرک قیمت نمونه را با 20 قیمت نمونه آخر جمع کرده و سپس آن را بر 20 تقسیم کنید؛ همچنین میانگین متحرک را از قیمت نمونه برای 20 دوره آخر کم کنید تا انحراف از میانگین را به دست آورید.
توجه کنید که اعداد درون قدرمطلقها باید با یکدیگر جمع شوند (علامتهای منفی را مثبت در نظر بگیرید). سپس جمع اختلافات از میانگینها را بر تعداد دورههای موردنظر که در اینجا همان 20 است، تقسیم کنید. نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که از جدیدترین قیمت نمونه میانگین متحرک و میانگین انحراف استفاده کنید تا CCI فعلی را به دست آورید. فرایندی که گفته شد باید برای هر دوره جدید اجرا شود.
میتوانید شاخص CCI را از طریق فرمول زیر محاسبه کنید:
که در آن باید:
معنای حروف در فرمول ذکر شده به شرح زیر است:
- P: تعداد دورهها
- H: بالاترین قیمت
- L: پایینترین قیمت
- C: قیمت بسته شده ارز در انتهای دوره
فرمول محاسبه میانگین متحرک (Moving Average) نیز از عکس پایین قابل مشاهده است:
برای محاسبه انحراف میانگین مطلق (MD) از فرمول زیر استفاده کنید:
در فرمول محاسبه CCI ضریبی به مقدار 0.015 وجود دارد که همان عدد ثابت لمبرت نام دارد. لمبرت از این عدد استفاده میکرد تا سایر مقادیر در آن ضرب شده و بیشتر اعدادی که از فرمول خارج میشوند بین 100- و 100+ قرار بگیرند؛ بنابراین 70 الی 80 درصد از مقادیر به دست آمده در بازه موردنظر قرار میگیرند. میزان درصدی که گفته شد، بستگی به تعداد دورهها دارد، یعنی با تغییر تعداد دورهها، درصد مقادیر بین بازه تغییر میکند.
اگر تعداد دورههایی برای محاسبه استفاده میکنید کم باشد و مدتزمان نیز محدود باشد، درصد بسیار کمی در بازه گفته شده قرار خواهند گرفت. برعکس آن زمانی است که تعداد دورهها بیشتر باشند؛ بهاینترتیب درصد بسیار خوبی در بازه – و 100+ قرار میگیرند.
واگرایی (divergence) در اندیکاتور CCI چگونه است؟
واگراییها در اندیکاتور CCI یکی از روشهای به دست آوردن سیگنالهای قوی توسط شاخص CCI است. برای لین که تعریفی از واگراییها داشته باشیم، میتوان گفت که واگراییها نشاندهنده تأیید یا ادامه و بازگشت روند هستند. در ادامه به معرفی واگرایی مثبت و منفی میپردازیم:
واگرایی مثبت چیست؟
واگرایی مثبت زمانی رخ میدهد که قیمت یک ارز دیجیتال یا … کف جدیدی ثبت کند که پایینتر از کف قبلی خود باشد. در این زمان اگر اندیکاتور کف ایجاد شده را تأیید نکند و کف جدید و بالاتری تشکیل دهد و همچنین صعودی در برنامه خود داشته باشد، واگرایی مثبت رخداده که سیگنال خرید خوبی برای تریدرها (معامله گران) خواهد بود.
در تصویر بالا مشخص است که قیمت کفی ایجاد کرده است. کف ایجاد شده از کف قبلی پایینتر بوده و شاخص CCI آن را تأیید نکرده است مراحل گفته شده را انجام داده است. سرانجام سیگنال خرید را به ما نشان میدهد.
واگرایی منفی چیست؟
هنگامی واگرایی منفی رخ میدهد که قیمت یک ارز کوین یا دارایی و… سقفی بالاتر از سقف قبلی خود ایجاد کند و اندیکاتور نیز سقف را تأیید نکره و برای خود سقفی ایجاد کند که پایینتر از قبل باشد و نزولی باشد؛ بنابراین واگرایی منفی را خواهیم داشت که سیگنال فروش بهحساب میآید.
بهعنوان مثال در تصویر بالا واگرایی منفی رخداده است که تمامی مراحل گفته شده در آن قابل ملاحظه است.
اندیکاتور CCI چه چیزی را نشان می دهد؟
اندیکاتور CCI برای تعیین سطوح بیش خرید و بیش فروش نیز کاربرد دارد. در قسمت واگراییها اشاره کردیم که چگونه عمل میکند و بعد از واگرایی جهت خود را تغییر داده و حرکت معکوس دارد. برای شناسایی روند صعودی با استفاده از اندیکاتور CCI باید چنین شرایطی ایجاد شده باشد:
هنگامی که شاخص CCI از منطقه منفی یا ناحیهای نزدیک به صفر از 100 عبور کند و بالاتر از آن قرار بگیرد، احتمال این وجود دارد که روند در حال آغاز روندی صعودی جدید است.
زمانی که چنین رویدادی رخ دهد، تریدرها میتوانند پولبکی (تغییر ناگهانی و معکوس شدن روند قیمت در مدتزمان کوتاه است) را مشاهده کنند که در ادامه آن دوباره قیمت روندی که اوج گرفته است را میتوانند با استفاده از اندیکاتور مشاهده کنند که سیگنال خرید محسوب میشود.
البته همین واکنش را میتوان در یک روند نزولی که هنوز به طور قطعی رخ نداده مطرح کرد که وقتی اندیکاتور CCI از سطحی مثبت و نزدیک به صفر به زیر ۱۰۰- انتقال داشته باشد، این امکان وجود دارد که یکروند نزولی شکل بگیرد. از این سیگنال میتوانیم این مفاهیم را برداشت کنیم که رمزارز خود را نگهداری نکنیم و یا اینکه حواسمان باشد که چه زمانی ارز دیجیتال خود را به فروش بگذاریم که اگر قیمت کاهش یافت، متضرر نشویم.
ناحیههای بیش خرید و بیش فروش ثابت نیستند و به همین علت اندیکاتور سی سی آی را اندیکاتوری بدون کران (Unbounded) محسوب میکنند؛ بنابراین تریدرها برای اینکه معکوس شدن روند قیمت را بهصورت حدودی مشخص کنند، به گذشته رجوع میکنند. بهعنوان مثال ممکن است معکوس شدن در کرانهای 200+ و 150- برای یک دارایی ایجاد شود. همچنین برای ارز دیجیتال و یا دارایی دیگر ممکن است قیمت در کرانهای 325+ و 350- معکوس شود.
توجه داشته باشید که همیشه واگرایی بین قیمت و شاخص CCI نشاندهنده معکوس شدن قیمت نیست. در اندیکاتور CCI اطلاعات مثبت بزرگ این سیگنال و خبر را میدهند که ارز دیجیتال یا … در مقایسه با پیشبینی که بر اساس روندهای قبلی و گذشته است، قدرتمندتر از قبل ترید میشود. در مقابل دادههای منفی کوچک نشان میدهند که ترید در این رمزارز ضعیف است.
2 استراتژی با استفاده از اندیکاتور CCI
استفاده از اندیکاتورها و شاخصهای مختلف این تضمین را به شما نمیدهند که هرگز ضرر نخواهید کرد و یا همیشه سودهای بسیار خوبی کسب میکنید. در هر صورت نمودارها روند یکسانی ندارند و ممکن است با یک خبر فاندامنتال تمام نقشههایی که کشیدهاید نابود شود؛ اما هرگز نباید در یادگیری آنها کوتاهی کرد.
برای استفاده از استراتژیهایی که با اندیکاتور CCI اجرا میشود باید قواعدی را در نظر داشته باشید. در ادامه مقاله 2 استراتژی مفید را قرار دادهایم که بتوانید با استفاده از اندیکاتور CCI از آنها در تحلیل تکنیکال استفاده کنید.
1. استراتژی ابتدایی شاخص CCI
یکی از استراتژیهای ساده است که بهوسیله آن میتوانید حرکتهای 100+ را که نشاندهنده سیگنال خرید هستند را با شاخص CCI به دست بیاورید. سیگنالهای فروش نیز در این روش قابل ردیابی هستند. برای سیگنالهای فروش باید به حرکتهایی که کمتر از 100- هستند تمرکز داشته باشید.
بستگی به نوع ترید شما ممکن است قصد داشته باشید فقط از سیگنالهای خرید استفاده کنید، یعنی با استفاده از سیگنالهای خرید وارد معامله شده و با سیگنالهای فروش از معامله خارج شوید و دوباره این روند را تکرار کنید.
نموداری که در قسمت پایین مشاهده میکنید، قیمت را از سال 2011 تا سال 2014 نمایش میدهد. زمانی که شاخص CCI مقدارهای کمتر از 100- را نشان میدهد، سیگنال فروشی صادر شده است (سیگنال فروش رنگ نارنجی است). سرمایهگذارانی که به مدت بلندمدت کار میکنند، میتوانند از وضعیت پیشآمده این موضوع را برداشت کنند که احتمال به وجود آمدن روند نزولی وجود دارد. میتوانستند از این موقعیت بهعنوان سیگنال فروش استقراضی استفاده کنند.
با توجه به این چارت میتوان متوجه شد که در ابتدای سال 2012 سیگنال خریدی صادر شده است و معامله گران آن را خریداری کرده بودند که تا بر اساس پیشبینیهایی که انجام دادهاند، قیمت روندی افزایشی داشته باشد تا CCI به زیر عدد 100- برسد.
2. استراتژی شاخص CCI با چند زمان
این اندیکاتور قابلیت آن را دارد که در چند چارچوب زمانی مورد استفاده قرار بگیرد. در چنین تحلیلی از نمودارهای بلندمدت و کوتاهمدت بهصورت هم زمان استفاده میشود. تریدرهایی که فعالیت نسبتاً بیشتری دارند، اکثراً از یک استراتژی با چند چارچوب زمانی استفاده میکنند.
در چارتهای بلندمدتزمانی که شاخص CCI بالاتر از 100+ قرار میگیرد، نشاندهنده روندی صعودی است. روند تا زمانی صعودی تلقی میشود که CCI بلندمدت تا 100- برود. در چارتهای کوتاهمدت نیز باید به دنبال دریافت سیگنالهای خرید باشید.
در عکس بالا مشاهده میکنید که روند صعودی است و مربوط به اوایل سال 2012 است. اگر این چارت را بلندمدت در نظر بگیریم، تنها سیگنال خریدی که روی چارت دریافت میکنیم، مربوط به بازه کوتاهمدت خواهد بود. چه زمانی معامله گران سیگنال خرید را پیدا میکنند؟ وقتی که تریدرها با کمک چارت روزانه تحلیل خود را انجام میدهند، هنگامی که CCI از مقدار 100- کمتر شود و سپس به بالاتر از مقدار موردنظر برگشت کند، آن زمان است که سیگنال بهدستآمده را سیگنال خرید در نظر میگیرند.
همچنین برای اینکه بدانیم چه زمانی از معامله خارج شویم باید شرایطی ایجاد شود که CCI به بالاتر از 100+ برسد و دوباره به آن برگشت کند؛ در این صورت میتوان از معامله خارج شد. توجه داشته باشید که اگر روند روی اندیکاتور بلندمدت نزولی شود، سیگنال فروش ایجاد شده که نباید آن را برای افزایش قیمت نگهداری کنید.
اگر به نمودار نگاهی داشته باشیم، مشاهده میکنیم که 3 سیگنال خرید (رنگ بنفش) و 2 سیگنال فروش (رنگ نارنجی) در چارت روزانه وجود دارند. چون CCI در نمودار بلندمدت روند صعودی از خود به جای میگذارد، فروش استقراضی آغاز نشده است.
چه زمانی باید سیگنالهای استقراضی را در چارتهای کوتاهمدت در نظر گرفت؟ زمانی که CCI در چارت بلندمدت در زیر 100- قرار گرفته باشد. تا زمانی که CCI بلندمدت زیاد شود و از مقدار 100+ عبور کند، روند نزولی خواهد بود. فروش استقراضی در این موقعیت زمانی باید انجام شود که اندیکاتور CCI در چارت کوتاهمدت به بالای 100+برسد و سپس به زیر 100+ برگشت کند.
هنگامی که اندیکاتور CCI در چارت کوتاهمدت به پایین 100- برسد و به دنبال آن صعود داشته باشد و در بالای 100- قرار بگیرد، زمانی است که تریدرهای میتوانند از معامله خارج شوند. زمانی که روند به شکل تناوبی انجام شود و در روند اندیکاتور CCI بلندمدت افزایش پیدا کند، نباید فروش استقراضی داشته باشید.
مزایای اندیکاتور CCI چیست؟
1. تغییرات مسیر حرکت روند قیمت را مورد بررسی قرار میدهد.
2. به سرمایهگذاران نقاط اشباع خرید و اشباع فروش را در روند قیمت رمزارز یا … نشان میدهد.
3. در زمانهایی که بازار صعودی است، اندیکاتور CCI مثبت است و هنگامی که بازار نزولی است، اندیکاتور CCI منفی است البته بهغیراز مواقعی که در روند واگرایی وجود دارد.
در مقاله آموزش اندیکاتور CCI به چگونگی عملکرد آن اشاره کردیم و استراتژیهایی در رابطه با آن بیان کردیم که میتوانید از آنها در معاملات آینده خود استفاده کرده و اطلاعات خوبی از روند قیمت به دست بیاورید. فرمول محاسبه آن نیز در مواقعی که قصد دارید بهصورت دستی تنظیمات اندیکاتور را تغییر دهید، بسیار مفید و کارآمد خواهد بود. واگراییها نیز با اندیکاتور CCI تعامل خوبی داشته و دادههای خوبی مانند سیگنال خرید و فروش به تریدر میدهند. در مقاله بعدی قصد داریم به آموزش اندیکاتور حجم معاملات (Volume) بپردازیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.