شاخص ترس و طمع چیست و چه کاربردی در تحلیل قیمت دارد؟
شاخص ترس و طمع چیست و چه کاربردی در تحلیل قیمت دارد؟ به طور کلی احساسات سرمایهگذاران و معاملهگران تأثیر مستقیمی در قیمت یک ارز دیجیتالی یا … دارد. بهعنوان مثال این شاخص موجب شده تا قیمت یک رمزارز بیش از مقدار واقعی آن باشد و یا بالعکس ترس و طمع ممکن است قیمت آن را کاهش دهد، بهطوریکه قیمت از ارزش واقعی آن کمتر باشد. در این مقاله از مزایا و معایب شاخص ترس و طمع به همراه اجزای مهم آن و… میپردازیم.
شاخص ترس و طمع (Fear and Greed) چیست؟
در ابتدای مقاله باید توضیحاتی در مورد شاخص ترس و طمع بدهیم. شاید شما هم در این شرایط قرار گرفته باشید که با افزایش قیمت بیت کوین یا ارزهای دیجیتالی دیگر، طمع کنید و از آن رمزارز مقدار بیشتری خریداری کنید. در نتیجه آن احساس فومو در بازار رخ میدهد. البته عکس این مثال نیز وجود دارد.
حتماً با تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال سروکار داشتهاید. از این دو تحلیل برای تجزیه تحلیل بازارهای مالی استفاده میکنند، اما برخی از معاملهگران از تحلیلی استفاده میکنند که به آن تحلیل احساسات گفته میشود. با بررسی نتایج توسط این شاخص میتوان آینده بازار را پیشبینی کرد و از خطرات احتمالی در امان بود. همچنین در روند فعلی کمک بسیار خوبی برای تریدرها میباشد.
به عنوان مثال میتوانید به عکس زیر برای مشاهده شاخص ترس و طمع بیت کوین در سال 2019 توجه کنید.
این تحلیل اطلاعات اولیه، احساسات حاکم در بازار و وضعیت تریدرها را مورد بررسی قرار میدهد که توسط نمودارها و مقدارهای کمی قابل نمایش هستند. این اطلاعات در مقیاسی بین اعداد صفر تا صد قرار دارند. عدد صفر در این نتایج نمایانگر ترس شدید است و عدد صد طمع شدید را نشان میدهد.
از ترس شدید که همام عدد صفر است میتوان نتیجه گرفت که سرمایهگذاران در رابطه با سرمایهگذاری خود نگران هستند که میتوان از این موضوع فرصتی را برای خرید آن ارز دیجیتال در نظر داشت. همچنین زمانی میتوان اصلاح قیمتی را پیشبینی کرد که سرمایهگذاران بیش از حد معقول طمعکار میشوند.
چه احساسات دیگری روی بازار تأثیرگذار است؟
علاوه بر موارد گفته شده نمیتوان تمام نتایج را به ترس و طمع و نگرانی در مورد سرمایه اختصاص داد. در ادامه به برخی از این احساسات اشاره میکنیم که نقش خود را در بازارهای مالی ایفا میکنند. این احساسات بهصورت فردی اعمال میشود و در برخی مواقع تأثیرات خود را روی بازار موردنظر میگذارد.
شادی و هیجان
در صوت کنترل نشدن این احساس در تریدرهای ممکن است ریسک زیادی را به جان بخرند و یا اشتباه دیگری مرتکب شوند؛ زیرا بیش از میزان هیجانزده شده و از عملکرد خود راضی است.
امیدواری
این احساس در سرمایهگذار و تریدرهایی به وجود میآید که عملکرد خوبی نداشتهاند و با در نظر گرفتن اشتباه خود به آینده امیدوار هستند.
خستگی
ایجاد اختلال در برنامه ترید ممکن است به دلیل خستگی باشد؛ زیرا معاملهگر پوزیشن و معاملات خود را میبندد تا معاملات جدید باز کند، در صورتی که پوزیشنهای جدید در برنامه ترید آن قرار ندارد. ممکن است این اتفاق در زمانهایی که حجم معاملات و نوسانات بازار کم است رخ میدهد.
ناامیدی
معمولاً زمانی تریدر احساس ناامیدی میکند که از بازار و خرید و فروش خود در بازه زمانی موردنظر جامانده است. به دنبال این موارد، تریدر از بازار ناامید شده و انگیزهای برای ادامه معاملات ندارد.
نگرانی و استرس
زمانی که تریدر توانایی کنترل شرایط را نداشته باشد نگران است. همچنین زمانی که اندازه پوزیشنهای معاملهگر بسیار بزرگ باشد، ممکن است استرس و نگران شود.
مقاله مرتبط: تحلیل قیمت اختصاصی بیت کوین
نمودار تاریخچه احساسات بازار ارزهای دیجیتال
نمودار زیر بازهای از سال 2018 تا 2019 است که بر اساس شاخص ترس و طمع در بازار ارزهای دیجیتال ثبت شده است. همانطور که گفتیم محور عمودی صفر بهمنظور ترس شدید و عدد صد برابر با طمع شدید و زیاد است.
با بررسی و تجزیه و تحلیل نمودار به این نکته دست پیدا میکنیم، زمانی که شاخص ترس و طمع در روندی نزولی قرار میگیرند و سقفهای نموداری بهصورت متوالی به سمت پایین است، احساس ترس زیادی در مورد ریزش قیمت در معاملهگران دیده میشود که همین امر باعث خارج کردن سرمایه آنها میشود.
به همین دلیل سرمایه جاری در بازار کاهش پیدا کرده و به دنبال آن نوسانات قیمت کاهش پیدا میکند و ریزش قیمت ادامهدار خواهد بود. برای مشاهده ترس معاملهگران میتوان به این مورد اشاره کرد: زمانی که نمودار روند صعودی دارد، کفهای نموداری بالاتری نسبت به یکدیگر میسازند که نمایانگر ترس و افزایش خطرپذیری معاملهگر است.
در طرف دیگر حرکت کردن نمودار بهصورت صعودی، موجب افزایش سرمایه تزریقی به بازار میشود و تحلیلگران نسبت به آینده قیمت، امیدوار و خوشبین میشوند. روند افزایشی تا زمانی ادامه دارد که نمودار به محدوده طمع شدید حرکت کند. به دنبال آن بعد از قرارگرفتن در این منطقه، با اشباع قیمت، حرکت نزولی آغاز میشود.
شاخص ترس و طمع از چه فاکتورهایی تشکیل شده است؟
آماری که از شاخص ترس و طمع به دست میآید، شامل 5 منبع است که از طریق این عوامل آمار جمعآوری میشود.
رسانههای اجتماعی
پستهایی که در شبکههای اجتماعی مختلف از جمله توییتر با هشتگهای متفاوت منتشر میشوند یکی از عوامل تأثیرگذار در شاخص ترس و طمع است. همچنین سرعت بازخوردهای هر پستی که یک بازه زمانی مشخص به دست میآیند، عامل تأثیرگذار دیگری است. با بازخوردهای زیاد نسبت به یک رمزارز دیجیتالی، سبب افزایش طمع در معاملهگران میشود.
نوسانات
در این عامل نوسانات اکنون به همراه حداکثر نوسانی که ممکن است رخ دهد در نظر میگیریم. افزایش نوسانات غیرعادی یک ارز دیجیتالی نمایانگر بازاری است که با ترس ادغام شده است.
قدرت بازار (حجم)
در این عامل حجم معاملات و قدرت بازار فعلی مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرد. زمانی که در تایم فریم روزانه حجم زیادی خرید انجام شده باشد و درعینحال بازار صعودی باشد، میتوان برداشت طمع از بازار داشت.
نظرسنجیها
در گروهها و کانالهای مختلف میتوانید از سرمایهگذاران و معاملهگران نظرسنجی کنید که بازار را چگونه ارزیابی میکنند؟ آیا بازار ارزهای دیجیتال در یک ماه گذشته عملکرد خوبی داشته است یا خیر؟ از این طریق میتوانید احساسات را بررسی کنید و در موقعیتهای مختلف از حال تریدرها و سرمایهگذاران خبردار شوید.
تسلط
تسلط یک ارز دیجیتال، شهم خود را از کل بازار نمایش میدهد. البته شرایط ویژهای برقرار است. مانند افزایش تسلط بازار بیت کوین که از ترس نشأت گرفته و سبب کاهش سرمایهگذاری بیش از اندازه در آلت کوینها میشود. بیت کوین شاه بازار است و درواقع تمام ارزهای دیجیتالی ارزش خود را مدیون بیت کوین هستند.
در مقابل زمانی که بیت کوین سلطه کمتری در بازار دارد، تریدرهای و سرمایهگذاران روی آلت کوینهای پر ریسک سرمایهگذاری میکنند و نسبت به این سرمایهگذاری طمع دارند؛ زیرا انتظار دارند که حرکت صعودی بعدی سود زیادی را نصیب آنها کند؛ بنابراین هجوم همه افراد به یک آلت کوین موجب ایجاد طمع خواهد شد.
مزایا و معایب شاخص ترس و طمع
مزایای شاخص ترس و طمع
در این قسمت از مقاله شاخص ترس و طمع چیست و چه کاربردی در تحلیل قیمت دارد؟ به مزایا و معایب این شاخص میپردازیم.
- شاخصهای ترس و طمع که جزوی از تحلیل احساسی هستند، توانایی این را دارند که در تحلیل تکنیکال به کار بروند. همچنین عکس این موضوع امکانپذیر است. البته برای تنظیم زمان در سرمایهگذاریهای بلندمدت که مبتنی بر تحلیل فاندامنتال هستند، این شاخص کاربرد دارد.
- با استفاده از این شاخص میتوانیم احساسات بازار را بررسی کنیم تا در صورت نیاز تصمیماتی در رابطه با این احساسات بگیریم.
- برای وارد و خارج شدن از بازار میتوانید از شاخص ترس و طمع استفاده کنید.
مقاله مرتبط: قصد داریم در مورد توکنومیک (Tokenomic) یا اقتصاد توکنی چیست؟ صحبت کنیم
معایب شاخص ترس و طمع
- از شاخص ترس و طمع نمیتوان بهتنهایی استفاده کرد. در برخی اوقات بیشترین ترس موجب ایجاد فرصتی برای خریدهای کوتاهمدت میشود. این درحالی است که در سایر موقعیتها ممکن است نشاندهنده یک بازار خرسی باشد. برای بیشترین حد طمع نیز این موضوع صدق میکند. در نتیجه تحلیل احساسی باید با عوامل دیگر مورد بررسی قرار بگیرد.
- تعدادی از منتقدین به این موضوع معتقدند که استفاده از شاخص ترس و طمع فقط برای خرید و فروش مداوم، گزینه خوبی است. در صورتی که بهترین روش برای سرمایهگذاری استراتژی خرید و نگهداری ارز دیجیتال است.
- استفاده از شاخصهای ترس و طمع کمکی به پیشبینی واقعه قوی سیاه (Black Swan Event) و حرکات اصلی بازار نمیکنند.
در مقاله شاخص ترس و طمع چیست و چه کاربردی در تحلیل قیمت دارد؟ به بررسی این تحلیل پرداختیم که با نام تحلیل احساسی شناخته میشود. از شاخص ترس و طمع میتوان استفادههای مناسبی برای موارد مختلف انجام داد؛ اما در نظر داشته باشید که بهتنهایی کاری از پیش نخواهد برد. احساسات کاربران بازارهای مالی را به حرکت وامیدارد که بر این اساس میتوانید نشانههای خوبی برای نقاط خرید و فروش خود به دست بیاورید. در مقاله بعدی قصد داریم شما را با الگوریتم اجماع چیست؟ آشنا کنیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.