سیستم معاملاتی چیست؟
سیستم معاملاتی را در این مطلب بخوانید و یک برنامه مفید برای خود طراحی کنید. مطالب ارائه شده مخصوص افرادی است که برای معاملات خود هیچ برنامهای ندارند و اصلاً نمیدانند، چه زمانی، چه مقدار رمزارز خریداری کنند و چه موقع آن را بفروشند. اگر شما هم با خودتان کلنجار میروید که این بار بهترین معامله را انجام میدهم و هر بار شکست میخورید، این مقاله را از دست ندهید چون قرار است یک سیستم معاملاتی برای خودتان طراحی کنید.
سیستم معاملاتی چیست؟ چرا به آن نیاز داریم؟
برای طراحی سیستم معاملاتی شخصی باید اطلاعات دقیقی از سیستم معاملاتی داشته باشید تا بهترین برنامه را طراحی کنید. همانطور که برای تمامی کارهای روزانه برای خودتان برنامهریزی میکنید که مثلاً ساعت 7 صبح از خواب بیدار شوید و ساعت 7 و 30 دقیقه صبحانه میل کنید، سیستم معاملاتی نیز از چنین قانونی پیروی میکند؛ یعنی باید در تاریخ و زمان معین ترید (معامله) کنید.
اگر بخواهیم تعریف دقیقتری از سیستم معاملاتی داشته باشیم، میتوان گفت «به مجموعه اقداماتی گفته میشود که در بازههای زمانی مختلف زمانبندیشده تا یک عمل (تحلیل، خرید، فروش و…) مشخص انجام شود». معمولاً در ارزهای دیجیتال از سیستم معاملاتی برای ورود و خروج از نمودار گذاشتن و استاپ لاس (stop loss) استفاده میشود که البته این تنها کاربرد این سیستم نیست.
فرض کنید امروز را بدون هیچ برنامهای شروع کردهاید. کدام ارز دیجیتال را تحلیل میکنید؟ چه مقدار از سرمایه خود را وارد بازار کردهاید؟ از چه اندیکاتورهایی برای تحلیل رمزارزها استفاده میکنید؟ معاملاتتان ساعتی است یا روزانه؟ مطمئن باشید در چنین شرایطی هیچ آگاهی از داراییتان نخواهید داشت و درواقع نمیدانید دقیقاً چه هدفی دارید.
اما امروز قرار است با سیستم معاملاتی آشنا شوید و برای خودتان یک برنامه معاملاتی بسیار خوب طراحی کنید تا دقیقاً بدانید در چه ساعتی باید چه مواردی را اجرا کنید. زمانی که از سیستم معاملاتی استفاده میکنید، شناخت بهتری نسبت به بازار دارید و میتوانید حرکات آینده را پیشبینی کنید تا نتیجه بهتری بگیرید.
سیستم معاملاتی شامل سه فاکتور اصلی است: در زمان مناسب، در قیمت مناسب و در الگوی مناسب به شما میگوید که در چه قیمتی ورود کنید، استاپ خود را قرار دهید و چه زمانی خارج شوید.
برای اینکه بتوانید از سیستم معاملاتی استفاده کنید میتوانید در دوره فیوچرز شرکت کنید.
چگونه سیستم معاملاتی بسازیم؟
اگر برنامه سیستم معاملاتی استاندارد و مفیدی ندارید، حتماً به نکات گفته شده توجه کنید. برای این منظور باید فاکتورهای مختلفی را در نظر بگیرید که با کنار هم گذاشتن هر یک میتوانید فاصلهتان را با موفقیت کمتر کنید و به نتیجه دلخواه دست پیدا کنید. بهطورکلی سیستم معاملاتی شامل تایم فریم معاملاتی، مدیریت دارایی، روانشناسی بازار و روانشناسی فردی و… است که به طور خلاصه و مفیدی قرار است در مورد آنها صحبت کنیم.
1. مشخصکردن بازار معاملاتی
یکی از مهمترین انتخابهای یک تریدر، مشخصکردن بازار معاملاتی است. یعنی تصمیم بگیرد در حوزه ارزهای دیجیتال و بازار کریپتوکارنسی فعالیت کند و یا به سراغ سایر بازارهای مالی برود. سعی کنید در یک بازار معاملاتی بهترین شوید، تا اینکه در هر بازار فعالیت کوچکی داشته باشید. همچنین ثابت ماندن در بازار نیز امر مهمی است. یعنی یک هفته داخل ارزهای دیجیتال غرق شوید و هفته دیگر به سراغ بازارهای مالی دیگر بروید.
2. انتخاب روش تحلیل بازار
چه روشی را برای خرید و فروش انتخاب میکنید؟ آیا با انواع تحلیل در بازار ارز دیجیتال آشنا هستید؟ پیشنهاد میکنیم مقاله نحوه تشخیص الگو در تحلیل تکنیکال بخوانید تا دید بهتری در مورد انواع تحلیل داشته باشید. اگر بخواهیم به طور خلاصه در مورد آنها صحبت کنیم، باید گفت که شما برای خرید و فروش رمزارزها باید از تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال استفاده کنید.
این امکان وجود دارد که تنها از تحلیل تکنیکال و یا فقط از فاندامنتال استفاده کنید. اما بهترین روش این است که از هر دوی آنها کمک بگیرید و اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال را در کنار اخبار فاندامنتال استفاده کنید.
3.تعیین سبک معاملاتی
سبکهای معاملاتی نیز دارای انواع مختلفی هستند که میتوانید بر اساس خصوصیات معاملهگری خود، یک یا چند مورد را انتخاب کنید. فراموش نکنید که کسب تجربه و تخصص در یک روش میتواند خیلی بیشتر از آنچه تصور میکنید برای شما ارزشمند باشد.
روشهای معاملاتی هرکدام در شرایط خاصی مورد استفاده قرار میگیرند و نسبت به موقعیت بازار باید خرید خود را انجام دهید. در ادامه به معرفی مختصر این روشها میپردازیم:
اسکالپینگ (Scalping)
اسکالپینگ کوتاهترین روش تریدینگ است. بهعنوان مثال تریدر تنها در بازه زمانی بسیار کوتاهی (چند دقیقه) وارد معامله شده و سریع خارج میشود. زمانهای مختلفی برای اسکالپینگ وجود دارد؛ اما برای درک بهتر میتوان گفت که فقط با تشکیل چند کندل جدید، معامله پایان مییابد.
دقت و تمرکز، همچنین سرعت عمل در این روش معاملاتی بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا فرصت بسیار کمی برای تصمیمگیری خواهید داشت. آموزش استراتژیهای معاملاتی اسکالپینگ (scalping) را می توانید از طریف این مقاله دنبلا کنید.
معامله روزانه (Day Trading)
تریدر روزانه که از اسم آن مشخص است معاملات روزانه انجام میدهند و زمان بیشتری را نسبت به افرادی که از روش اسکالپ استفاده میکنند روی نمودار میگذرانند؛ به همین دلیل استرس کمتری دارند چون زمان بیشتری برای تحلیل و بررسی رمزارز موردنظر دارند.
به طور دقیقتر تریدرهای روزانه پوزیشن معاملاتی خود را بیشتر از چند روز باز نمیگذارند، مگر در شرایط خاص و سیستم معاملاتی ویژه. معمولاً خروج آنها از بازار معاملات، همان روز ورود آنها به بازار است؛ بهعنوان مثال اگر در روز شنبه 5 پوزیشن باز کنید، تا آخر شب پوزیشنهای خود را خواهید بست. برخی اوقات زمان دست و پای تریدر را محدود میبندد و مجبور است پوزیشن را سریعتر از موعد بسته و از بازار خارج شود.
نوسانگیری (Swing Trading)
برخی مواقع چارت قیمت، روندی یکنواخت را پیش میگیرد. این روند ممکن است نزولی و یا صعودی باشد. افرادی که به نوسان گیر معروف هستند از این موقعیت استفاده کرده و با تحلیل تکنیکال زمانی تقریبی را مشخص میکنند تا معامله خود را به پایان برسانند.
معمولاً افرادی که از روش نوسانگیری استفاده میکنند، زمان زیادی را برای ارزهای دیجیتال اختصاص نمیدهند؛ زیرا ممکن است این شغل را برای راه درآمدزایی دوم خود انتخاب کرده باشند و به همین دلیل نیز نیازی نیست تا زمانهای طولانی رمزارزها را مورد بررسی قرار بدهند. از این روش بهعنوان یک روش معاملاتی میانمدت استفاده میشود که با بررسیهای مختلف باید متوجه شوید که کدام یک بهترین روش برای سیستم معاملاتی شما خواهد بود.
پوزیشن تریدینگ (Position Trading)
از نظر زمانی افرادی که پوزیشن تریدینگ کار میکنند در بازه زمانی بلندمدت قرار میگیرند. اکثراً آنها را با نام هولدر میشناسیم. این افراد از چارتهای ماهانه و هفتگی برای ورود و خروج به معاملات استفاده میکنند. اگر هولد هستید حتماً میدانید که لازم نیست تا همیشه حواستان به چارت قیمت باشد و نگران این باشید که چه زمانی خرید کنید.
پوزیشن تریدینگ مناسب افرادی است که سرمایه خوبی دارند و قصد دارند از این سرمایه سود کسب کنند. هفتهها و ماهها شاید فاصله ورود و خروج آنها باشد. البته ممکن است در برخی موارد هولد کردن سالها زمان ببرد که با توجه به تشخیص و تحلیلی که معاملهگر انجام داده است، حتماً سودی چند برابر از سرمایه خود کسب میکند.
4. تایم فریمهای مختلف در سیستم معاملاتی
همانطور که در بخش قبل انواع فاکتورهای مهم گفته شد، زمان و تایم فریمهایی که میتوانید از آنها استفاده کنید به سه بخش اصلی، کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت تقسیم میشود. باتوجه به شرایط شغلی، مالی و زمان میتوانید در هر یک از بازهها فعالیت کنید. اگر مشغول کار هستید و نمیتوانید بهصورت مداوم پشت سیستم کامپیوتر خود بنشینید، پس سبک پوزیشن تریدینگ و نوسانگیری مناسب شما است.
اگر زمان کافی برای تحلیل و بررسی ارزهای دیجیتال دارید، از زمان خود استفاده کنید و معاملات روزانه انجام دهید. همچنین اسکالپینگ روش مناسبی برای افرادی است که انتظار کشیدن را دوست ندارند و میخواهند خیلی سریع تکلیف خود را مشخص کنند و اگر معاملهشان به پایان نرسد، نگران هستند؛ بنابراین تایم فریمی که در آن قصد معامله دارید، بسیار مهم است.
5. سیستم معاملاتی همراه با روانشناسی بازار
روانشناسی بازار نیز یکی از فاکتورهایی است که تریدر موفق باید نسبت به آن آگاه بوده و بر اساس این موضوع حرکت بعدی خود را اجرا کند. به تحلیل احساسات در بازارهای مالی، سنتیمنتال (Sentiment) میگویند که در رابطه با این موضوع میتوانید مقاله آشنایی با تحلیل احساسات (سنتیمنتال) + معرفی سه ابزار مهم برای تحلیل سنتیمنتال را مطالعه کنید تا درک بهتری از روانشناسی در بازار داشته باشید.
بنابراین سیستم معاملاتی نیز علاوه بر داشتن موارد قبلی به تحلیل احساسات نیاز دارد. تحلیل احساسات موجب میشود تا شناخت شما از افرادی که معامله میکنند بیشتر شود و بتوانید رفتار آنها را در موقعیتهای مختلف پیشبینی کنید.
6. کلید اصلی مدیریت سرمایه است!
سیستم معاملاتی نیازمند مدیریت است. مدیریت سود و ضرر از مهمترین نکاتی است که در موفقیت شما نقش مستقیم دارد. مدیریت سرمایه در سیستم معاملاتی، درواقع برنامهریزی است که سبب میشود تا مقدار مناسبی برای هر معامله در نظر بگیرید و در پایان ترید روزانه، سود و ضرر خود را مشخص کنید. حتی باید پیشبینی کنید که معاملات آتی که در آینده انجام میدهید، چه مقدار سود دارند. آیا سود هفته اخیر از ضرر آن کمتر بوده است؟
همه این موارد در سیستم معاملاتی جای دارند. در اصل با مدیریت سرمایه داراییتان را در برابر ضررهای احتمالی مصون نگه میدارید و در حفظ آن کوشا هستید. ممکن است با یک معامله اشتباه و انتخاب لوریج نامناسب، کل سرمایه از بین برود و بهاصطلاح لیکویید شود؛ بنابراین نسبت به مدیریت سرمایه بسیار هوشمند عمل کنید تا سیستم معاملاتی شما بینقص باشد.
توجه داشته باشید که تمامی موارد گفته شده نیازمند آموزش ارز دیجیتال است و برای فعالیت در آنها باید با تکنیکها و کاربرد هر یک آشنا باشید. یعنی مدیریت سرمایه را بهدرستی انجام دهید و لوریجهای مناسبی برای معاملات انتخاب کنید، از روش های خرید و فروش به درستی استفاده کنید. به عنوان مثال زمانی که معامله فیوچرز باز میکنید، باید تمام فوت و فن آن را بلد باشید که در این رابطه بایننس فارسی دوره آموزش پیشرفته فیوچرز را برای شما تدارک دیده است.
جمعبندی برای ساخت سیستم معاملاتی
سیستم معاملاتی یکی از مهمترین عواملی است که هر تریدر باید نسبت به داشتن آن اقدام کند. اگر سیستم معاملاتی ویژه خود را ندارید، حتماً از مطالب این مقاله آموزشی استفاده کنید و بهترین برنامه را برای خودتان بسازید. به طور کلی 6 مورد در سیستم معاملاتی نقش اساسی دارند که عبارتاند از:
1. مشخصکردن بازار معاملاتی
2. انتخاب روش تحلیل بازار
3. تعیین سبک معاملاتی
4. تایم فریمهای مختلف در سیستم معاملاتی
5. سیستم معاملاتی همراه با روانشناسی بازار
اگر از خرید و فروشهای شتابزده و بدون برنامه خسته شدهاید، اگر میانگین ضرر مالی شما از سود معاملات بیشتر است و… داشتن یک سیستم معاملاتی میتواند بهترین ابزار برای پیشرفت شما باشد. سیستم معاملاتی برای همه معامله گران ضروری و امری واجب است. اگر عقیده دارید برنامهریزی کمکی به شما نمیکند، باید گفت مسیر شما طولانی نخواهید بود و بهسرعت سرمایهتان را از دست میدهید.
اگر در انتخاب سیستم معاملاتی با مشکل روبرو هستید و نمیدانید دقیقاً باید چه تایم فریمی را برای معامله انتخاب کنید و… می توانید مجموعه مقالات آموزش رایگان ساخت سیستم معاملاتی را دنبال کنید. و اگر به دنبال یک سیستم آماده هستید که بتوانید از بازار سود مستمر بگیرید؛ ما سیستم معاملاتی سود مرکب ار پیشنهاد می دهیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.