پرایس اکشن (Price Action) چیست؟
در مقاله پرایس اکشن چیست؛ آموزش ترید به سبک پرایس اکشن قصد داریم مزایای آن را به همراه 5 مورد از بهترین الگوهای پرایس اکشن را آموزش دهیم و این نکته که چگونه از پرایس اکشن استفاده کنید نیز در را در مقاله ذکر کردهایم. پرایس اکشن یکی از محبوبترین مفاهیم در معاملهگری است که با فراگیری آن میتوانید عملکرد در بازار را بهبود بخشید. اگر مبتدی هستید، نگران نباشید؛ زیرا قبل از معرفی مهمترین الگوهای پرایس اکشن، به معرفی مفاهیم اولیه میپردازیم تا درک بهتری از الگوها داشته باشید.
پرایس اکشن (Price Action) چیست؟
پرایس اکشن یکی از روشهای تریدینگ (معاملهگری) است که تنها از اطلاعات قیمت برای تحلیل استفاده میشود تا معاملهگر توانایی تعیین نقاط ورود و خروج را داشته باشد. در روش پرایس اکشن از اندیکاتورهای مختلف استفاده نمیشود و همه تحلیلها به کمک نمودار میسر میباشد. در ویدیوی زیر توضیحات کاملی در خصوص این سبک ارائه دادیم:
استفاده نکردن از اندیکاتورهای مختلف به این دلیل است که تریدر هنگام رصد نمودار، تمام حواسش به نمودار باشد و قسمت دیگری باعث پرت شدن حواس او نشود. پرایس اکشن به تحلیل فاندامنتال توجهی ندارد به نمودار قیمت توجه میکند؛ میتوان نمودار قیمت را وجه مشترکی میان روش پرایس اکشن و تحلیل تکنیکال گرفت.
چگونه از پرایس اکشن استفاده کنیم؟
برای استفاده از پرایس اکشن نیازی به ابزار نخواهید داشت زیرا این روش به خودی خود منبعی از اطلاعات است که ابزارها و اندیکاتورهای مختلف بر اساس آن ساخته شدهاند. گروهی از معاملهگران که ترجیح نمیدهند از روز پرایس اکشن استفاده کنند عبارتاند از:
- تریدرهای نوسانی (Swing Trader)
- تریدر روند (Trend Trader)
بیشتر بخوانید: آموزش پرایس اکشن می تواند به افرادی که قصد دارند کمی تخصصی تر به پرایس اکشن نگاه کنند، کمک کند و پیشرفت خوبی را برای آنها حاصل کند.
البته مواردی چون حجم معاملات و تایم فریمها برای بهدستآوردن سطوح حمایت و مقاومت نیاز است؛ زیرا این موارد در صحت تحلیل تریدرها تأثیرگذار خواهد بود. همانطور که گفتیم اگر فرد مبتدی هستید، در این قسمت به 5 مفهوم اولیه که باید قبل از استفاده از روش پرایس اکشن با آنها آشنا شوید قرار دادهایم. این عوامل عبارتاند از:
1- خطوط حمایت و مقاومت
قیمت یک ارز دیجیتال هنگامی که با سطوح حمایت و مقاومت واکنش نشان میدهد در نتیجه تریدرها باید به دنبال این سطوح باشند. سطوح حمایت و مقاومت بعد از شکسته شدن قابلیت تبدیل شدن به یکدیگر را دارند؛ بهعنوان مثال خطی نقش حمایت را اجرا میکند، میشکند و در ادامه روند نمودار مانعی برای افزایش قیمت میشود و به خط مقاومت تبدیل خواهد شد.
برای استفاده از این سطوح باید این نکته را در نظر بگیرید که از آنها در تایم فریم مخصوص خود استفاده کنید؛ زیرا باز و بسته شدن در یک تایم فریم خاص، توانایی شکسته شدن یا نشدن این خطوط را در تایم فریم موردنظر مشخص کند. بهعنوان مثال استفاده از سطوح حمایتی که در تایم فریم هفتگی رسم شدهاند، کاربردی چندانی در تایم فریم روزانه همان رمزارز نخواهد داشت.
2- خطوط روند
یکی از کارهایی که تریدر باید نسبت به آنها هوشمندانه عمل کند، شناسایی روند و یافتن خطوط روند است. شاید شنیده باشید که میگویند: «روند دوست شماست». از این عبارت اغلب در بازارهای مالی استفاده میشود که تریدرها باید در هنگام بررسی و تحلیل با روش پرایس اکشن، آن را به خاطر داشته باشند.
خطهای روند با متصل شدن به کفها و سقفهای یکدیگر ساخته شده که نقاط احتمالی برای برگشت روند را در صورت شکسته شدن تعیین میکنند تا در اولین کندلی (شمع) که از خط روند عبور کرد، تریدر تصمیم خود را برای خرید یا فروش قطعی کند.
3- الگوهای کندل استیک
طریقه چینش کندلها یا همان شمعها میتواند به تریدر کمک کند تا برای حرکت بعدی آمادگی لازم را پیدا کند و بهعنوان مسیر راهنما از شمعها استفاده کند.
کندل ماروبوزو (Marubozu)
در این الگوی کندل، سایهای از سمت بالا یا بالعکس، پایین روی بدنه شمع به چشم نمیخورد. ماروبوزو سبز نشاندهنده خریداران است که سبب ایجاد این کندل شدهاند و ماروبوزو قرمز نمایانگر فروشندگان بازار ارزهای دیجیتال است. این نوع شمع اولین برای آغاز روندی صعودی یا نزولی در بازار است.
کندل دوجی (Doji)
کندل دوجی زمانی شکل میگیرد که قیمت شروع و پایان یک کندل با یکدیگر برابر باشد. میزان سایهها در این کندل متفاوت است. شمع دوجی بهنوعی برابر بودن میزان خرید و فروشها را نشان میدهد که معاملات هیچکدام از خریداران و فروشندگان از دیگری سبقت نگرفته است. شمعهای دوجی ممکن است ادامه دهنده یا بازگشت روندی را اجرا کنند.
کندل هارامی (Harami)
کندل هارامی یکی از الگوهای بازگشتی است که از دو کندل تشکیل میشود. شمع اول به شمع مادر معروف است و بازار را به اوج نزول یا اوج صعود میرساند. کندل بعدی همان دوجی است که بدنه کوچکتری نسبت به کندل مادر دارد و در میان بازه خرید و فروش کندل مادر تشکیل میشود.
کندل پوششی (Engulfing)
در کندل پوششی یا Engulfing دو کندل پشت سر یکدیگر قرار میگیرند که رنگهای آنها متضاد یکدیگر است. الگوی کندل پوششی، الگویی بازگشتی است که بدنه شمع دوم، شمع اول را به طور کامل پوشش میدهد و پوشش دادن این الگو تنها با مشاهده نمودار میسر است و نشاندهنده قدرت این الگو میباشد.
مزایای ترید به سبک پرایس اکشن
در این قسمت از مقاله پرایس اکشن چیست مزیتهای ترید به سبک آن را بررسی میکنیم که عبارتاند از:
1- تریدرها برای استفاده از این روش نیازی به ابزار اضافی ندارند و تنها نمودار، کندلها، نقاط و … برای تحلیلی و بررسی آنها کافی خواهد بود.
2- در تمامی بازارهای مالی از جمله بازار کریپتوکارنسی، میتوان از روش پرایس اکشن استفاده کرد.
3- استفاده از این روش سریع است و اطلاعاتی که در گذشته وجود داشته است، نقشی در معاملات تریدر نخواهد داشت.
4- با استفاده از همه نرمافزارها میتوان از تحلیل پرایس اکشن برای تحلیل ارزهای دیجیتال و … استفاده کرد.
5- روش پرایس اکشن بهنوعی ترکیبی از روشها است اما هیچکدام با یکدیگر تداخل اطلاعات ندارند.
5 مورد از مهم ترین الگوهای پرایس اکشن
1. الگوی Exhaustion Bar
این الگو نمایانگر اتفاقاتی است که هماکنون در حال رخدادن است. این الگو به معنای میله خستگی است یعنی زمانی که گروهی بازار را در دست خود دارند بعد از گذشت مدتی خسته میشوند و توان فعالیت در بازار را ندارند؛ بنابراین گروه مقابل وارد عمل شده و قدرت بازار را در دست خود میگیرند. درواقع فروشندگان بازار را به دست خریداران میسپارند.
نحوه ترید با استفاده الگو Exhaustion Bar
برای استفاده از این روش در پرایس اکشن میتوانید در بالای الگو خرید خود را انجام داده و در انتهای آن اقدام به فروش کنید.
شکل ظاهری الگو Exhaustion Bar
1- به الگوی صعودی آن «Bullish Exhaustion Bar» میگویند. این الگو با یک گپ نزولی باز میشود ولی با قدرت زیادی به سمت بالا میآید و در حوالی بیشترین مقدار (High) خود بسته میشود.
2- در مقابل الگوی نزولی آن با نام «Bearish Exhaustion Bar» شناخته میشود و با یک گپ صعودی باز میشود. در این هنگام با شدت زیادی به سمت پایین میرود و در نزدیکی کمترین مقدار (Low) خود بسته میشود.
شباهت ظاهری که بین صعود و نزول وجود دارد این است که هر دو گپ را ایجاد کرده اما بهصورت کامل پر نمیشوند و توجه کنید که در این الگو حجم معاملات افزایش پیدا میکند.
2. الگوی Three Bar Pullback
در آموزش ترید به سبک پرایس اکشن به دومین الگو یعنی Three Bar Pullback میرسیم. این الگو زمانی رخ میدهد که بازار روند خود را طی میکند و برخی اوقات با سطوحی برخورد کرده و میشکند؛ سپس پولبک میزند. به این معنا که اگر در حال سقوط باشد، به صعود تبدیل میشود. کندل اول این الگو قویتر بوده و بعد از شکست سطح موردنظر، 3 شمع بعدی پولبک را به اتمام میرسانند. با تشخیص این الگو میتوان نتیجه گرفت که روند قبل آن ادامهدار خواهد بود.
شکل ظاهری الگو Three Bar Pullback
برای شناسایی این الگو راه سادهای در پیش دارید و مانند سایر الگوها دارای 2 نوع یعنی صعود و نزول است. صعود این الگو با نام (Bullish Three Bar Pullback) شناخته شده است که شامل یک شمع صعودی است و 3 شمع بعدی نزولی خواهند بود.
در حالت نزولی این الگو عملکردی برعکس حالت صعودی آن است به این شکل که ابتدا یک کندل نزولی در جای خود قرار میگیرد، سپس 3 شمع صعودی بهصورت متوالی در ادامه ایفای نقش میکنند.
نحوه ترید بر اساس الگو Three Bar Pullback
در پرایس اکشن از این الگو به این شکل استفاده میکنند که بعد از روند صعودی باید 3 کندل نزولی متوالی مشاهده شود و تریدر باید در ابتدای کندل اول که پس از 3 کندل بعدی ایجاد میشود، خرید خود را به سرانجام برساند.
در روند نزولی نیز معاملهگر باید 3 کندل صعودی متوالی را شناسایی کند و بعد از تشخیص در پایین کند نزولی، فروش خود را انجام دهد.
3. الگوی Two Bar Reversal
در این قسمت از آموزش به سبک پرایس اکشن، قصد داریم سومین الگو را به شما معرفی کنیم. الگوی Two Bar Reversal همانند سایر الگوها بازگشتی عمل میکند. رخدادن Two Bar Reversal Bullish زمانی بیشتر خواهد بود که فشار خرید روی سطح حمایت زیاد باشد.
در مقابل زمانی که فشار فروش در سطوح مقاومت رؤیت شود، الگوهایی مانند Bearish Two Bar Reversal پدیدار میشوند. در ادامه به شکل ظاهری الگو میپردازیم.
شکل ظاهری الگو Two Bar Reversal
شکل ظاهری این الگو اینگونه است که شکلگیری این الگو به کمک دو کندل قوی است که در جهات مختلف از یکدیگر قرار دارند. مانند الگوهای قبلی این الگو نیز نامی بهعنوان نوع صعودی، به خود اختصاص داده است که عبارت است از: Bullish Two Bar Reversal
1- در نوع صعودی کندل نزولی در جایگاه اول و کندل صعودی پس از کندل اول قرار میگیرد که در نهایت ترکیبی از این دو کندل شکل صعودی آن را نقش میبندند.
2- Bearish TwoBar Reversal نام نزولی این الگو است که برخلاف نوع صعودی خود عمل میکند. در ابتدا کندلی صعودی قرار میگیرد، سپس کندل نزولی بعد از آن قرار میگیرد.
نحوه ترید بر اساس الگو Two Bar Reversal
برای استفاده از این الگو به سبک پرایس اکشن باید برای خرید در بالای بیشتری مقدار الگوی صعودی اقدام به خرید کنید و برای فروش به کمک این الگو باید در کمترین مقدار الگوی نزولی فروش خود را پایان بخشید.
4. الگوی Three Bar Reversal
الگوی Three Bar Reversal نمایانگر چرخش در بازار است و نسبت به سایر الگوهای بازگشتی عملکرد محافظهکارانهتری دارد. همانطور که از نام آن پیداست، این الگو از 3 کندل برای تغییر جهت در بازار استفاده میکند.
شکل ظاهری الگو Three Bar Reversal
در این الگو هر کدام از انواع صعودی و نزولی دارای 2 قیمت هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
شکل ظاهری نوع صعودی
1- کندل نزولی: به طور کلی یک کندل دارای “Lower High” و “Lower Low” است که سایه بالایی این نوع کندل از قسمت High شمع قبلی رد شده و پایینتر است. سایه پایینی شمع نیز از Low شمع قبلی پایینتر خواهد بود.
2- کندل صعودی: یک کندل صعودی آن دارای Low بالاتری نسبت به Low شمع دوم دارد و کندل سوم بالاتر از Highکندل دوم بسته میشود.
شکل ظاهری نوع نزولی
1- کندل نزولی: کندل نزولی این الگو در حالت نزولی High پایینتری نسبت به High کندل قبلی خود دارد. همچنین پایین Low شمع قبلی بسته میشود.
2- کندل صعودی: یک کندل دارای قسمتهایی به نام “Higher High” و ” Higher Low” است. سایه بالایی این کندل از High شمع قبلی بالاتر بوده و سایه پایینی آن از Low شمع قبلی بالاتر است.
نحوه ترید بر اساس Three Bar Reversal
برای ترید به سبک پرایس اکشن و خرید با استفاده از این الگو در بالای آخرین کندل الگوی صعودی باید معاملهگر خرید خود را انجام داده و در آخرین کندل الگوی نزولی آن باید مقدار ارز دیجیتال خود را به فروش برساند.
5. الگوی Reversal Bar
الگوی Reversal Bar در بازاری قرار دارد که در حالت صعود است و در پایین Low شمع قبلی حمایت خوبی از آن میشود. حمایت انجام شده قدرت آن را دارد که باعث افزایش قیمت شده و سبب بسته شدن در بالای Low کندل قبلی میشود. میتوان از نشانههای حرکت بازگشتی نمودار از این قسمت الگو استفاده کرد.
زمانی که بازار حالت نزولی به خود گرفته است، سطح مقاومت قدرتمندی در بالای High کندل قبلی را در مقابل خواهد دید. همچنین قدرت این مقاومت به حدی است که سبب کنارهگیری خریداران و به دست گرفتن بازار توسط فروشندگان میشود به شکلی که قیمت پایینتر از High شمع قبلی بسته خواهد شد.
شکل ظاهری الگو Reversal Bar
در مقاله پرایس اکشن چیست به آخرین الگو از مهمترین الگوها رسیدهایم که در این قسمت باید شکل ظاهری الگوی پنجم را شرح دهیم.
1- در نوع صعودی این الگو باید گفت با نام Bullish Reversal Bar شناخته میشود و در آغاز زیر Low کندل قرار میگیرد؛ سپس بالاتر از Low کندل قبلی بسته خواهد شد.
2- Bearish Reversal Bar نامی است که برای نوع نزولی آن در نظر گرفته شده و کاملاً برخلاف نوع صعودی است. به این شکل که شمع در ابتدای کار خود در بالاتر از High کندل قبلی میرود و پایینتر از High شمع قبلی بسته خواهد شد.
نحوه ترید بر اساس الگو Reversal Bar
زمانی که تریدر قصد خرید را با استفاده از این الگو دارد، باید در روند صعودی و در بالای الگو Bullish Reversal Bar خرید خود را انجام دهد و برای فروش آن باید در زیر روند نزولی (Bearish Reversal Bar) وارد عمل بشود.
در مقاله پرایس اکشن از مزایا و نحوه ترید به سبک آن را به استفاده از 5 مورد از مهمترین الگوها آموزش دادیم. همچنین مفاهیم اولیه که باید هر معاملهگری از آنها شناخت کافی داشته باشد را در مقاله قرار دادیم. پرایس اکشن ابزاری است که نیازی به هیچ اندیکاتور ندارد و این مورد نشانه سادگی آن است اما فراموش نکنید که زمانهای زیادی باید صرف یادگیری کنید و تجربیات زیادی کسب کنید. در مقاله بعدی به نگارش جامعترین سبک پرایس اکشن RTM چیست؟ ارزهای دیجیتال در بایننس فارسی میپردازیم.
سایت شما عالی هستش
امیدوارم موفق باشید